Proba gazului: Judeţele alimentate cu gaz metan, primele în topul cifrei de afaceri

Autor: Roxana Petrescu 30.07.2018

România are în acest moment circa 40.000 de kilometri de conducte de distri­buţie a gazului natu­ral, datele pentru 2016 de la Institutul Naţional de Statistică, cele mai re­cen­te, ară­tând că judeţele cu cei mai mulţi kilometri de con­ductă sunt Mu­reş, Prahova, Cluj, Ilfov şi Bucureşti.

La polul opus, ju­de­ţele aproa­pe lip­site în totalitate de ac­cesul la gazul natural sunt Mehe­dinţi, Tul­cea, Co­vas­na, Teleor­man şi Vran­cea, printre cele mai sărace din România.

Coincidenţă sau nu, judeţele care stau cel mai bine la capitolul infra­struc­tu­ră de gaze sunt şi „liderii“ de business ai României, zone precum Bucureşti, Ilfov, Cluj sau Prahova fiind de fapt şi centrele economice naţionale. În con­textul în care producţia de gaze locală are toate şansele să se dubleze odată cu demararea lucrărilor de exploatare din Marea Neagră, dez­voltarea infrastructurii de distri­buţie a gazelor şi în restul judeţelor poate reprezenta o soluţie de creştere economică.

Astfel, din 320 de municipii şi oraşe, 246 au acces la reţeaua de dis­tribuţie a gazului natural, dar din 2.859 de comune, numai 675 beneficiază de această infrastructură.