Preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, Florin Jianu: Start-Up Nation trebuie implementat cu ajutorul băncilor şi al partenerilor privaţi

Autori: Tudor Ionescu , Mediafax 30.07.2018

Programul România Start-Up Nation ar trebui implementat cu ajutorul băncilor şi al partenerilor privaţi, întrucât aceştia întrunesc condiţiile, au necesarul material şi dispun de expertiză, a declarat luni Florin Jianu, preşedintele Consiliului IMM-urilor.

„Eu predic deja de un an şi jumătate (...) necesitatea ca acest program să fie implementat cu ajutorul băncilor şi al partenerilor privaţi. Pentru că, vedem, culegem roadele în acest an ale unei implementări în cadrul ministerului, care are o capacitate administrativă limitată. Şi-o să vedeţi că de la an la an etapale vor veni una peste alta, în avalanşe, şi le va fi din ce în ce mai greu să deschidă programul”, a declarat Florin Jianu în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi-a susţinut poziţia argumentând că băncile au atât infrastructura necesară şi suficientă, cât şi expertiza în conceperea unui plan de evaluare a firmelor şi în general, al gestionării unui astfel de program. „Singura soluţie e acea de implicare a partenerilor privaţi. Şi în momentul în care ai bugetul de stat, la 1 ianuarie, ştii de fapt care sunt regulile, ai deja un istoric de implementare, mai îmbunătăţeşti în nişte locuri programul”, a mai precizat Florin Jianu.

„Cu aceste tipuri de programe, de tipul Start-Up Nation, de tipul fondurilor europene şi-aşa mai departe (...) poţi să creezi un mediu dinamic, poţi să-i atragi pe tineri, în special, pentru a-şi deschide firme”, a mai spus Jianu.

Referindu-se la o prezentare a ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, în care era menţionat dreptul constituţional de efectuare a transferuri de părti sociale ale firmelor care au beneficiat de pe urma programului Start-Up Nation, Florin Jianu a declarat: „Suntem absolut de acord cu ceea ce-nseamnă dreptul constituţional ca fiecare să-şi transfere părţile sociale sau să facă ce crede de bună-cuviinţă că e necesar cu acele părţi sociale, dar nu în momentul în care primeşti o finanţare de la stat. Pentru că aici se ridică o problemă de moralitate. Tu ţi-ai înfiinţat firma respectivă să iei nişte bani de la stat ca după aia să transferi părţile sociale? Nu e corect”.

„Ce se poate face în acest sens, fără să fie un demers neconstituţional, e măsura de a-l obliga pe cel care şi-a transferat părţile sociale, fie să transfere numai până la 49% din părţile sociale, fie să plătească banii înapoi programului dacă alege să transfere părţile sociale”, a menţionat preşedintele CNIPMMR.