Ce sfaturi de investiţii dădea „Oracolul din Omaha”, Warren Buffett, în 1985, când valora doar 500 de milioane de dolari. Acum, este al treilea cel mai bogat om din lume şi valorează peste 80 de miliarde de dolari

Ziarul Financiar 04.08.2018

Multe lucruri s-au schimbat în peisajul investiţiilor în ultimii 33 de ani, cu excepţia abordării de succes a miliardarului Warren Buffett, scrie MarketWatch.

În 1985, miliardarul din Nebraska a apărut într-un interviu realizat de George Goodman, în emisiunea „Adam Smith Money World” de pe PBS.

Goodman, care a fost gazda show-ului, a început prin a spune că „dacă ai fi pus 10.000 de dolari în Berkshire Hathaway în 1965, ai avea 1 milion de doalri astăzi”.

Din acel moment Buffett a început să împărtăşească o serie de gânduri şi sfaturi personale care l-au ajutat de atunci să îşi sporească averea de la 500 de milioane de dolari la 82 de miliarde de dolari.

„Prima regulă a investiţiilor este să nu pierzi. Iar a doua regulă a investiţiilor este să nu o uiţi pe prima. Acestea sunt toate regulile. (...) Dacă tu cumperi lucruri sub valoarea lor, şi cumperi mai multe, practic nu ai cum să pierzi bani. (...) Calitatea temperamentului, nu a intelectului ajută un manager de investiţii. Nu ai nevoie de foarte mult IQ în acest business”, spunea Warren Buffett atunci.

Acesta a mai menţionat o practică utilizată de mai puţini investitori. „Aş prefera să evaluez singur o acţiune sau o companie fără să ştiu măcar preţul real pentru a nu fi influenţat de el când îmi fac evaluarea”. (...) Dacă eram pe Wall Street eram probabil mult mai sărac. Eşti suprastimulat pe Wall Street. Acolo este posibil să îţi micşorezi perspectiva iar asta nu este de loc productiv pentru profitul pe termen lung”, adaugă Oracolul.

Astfel, urmându-şi sfaturile, Warren Buffett a transformat Berkshire Hathaway într-un gigant investiţional. Acţiunile BRK.A se tranzacţionau miercuri la ora 18.00 pe bursa din New York la 303.000 de dolari per acţiune, la o capitalizare de piaţă de circa 498 de miliarde de dolari.