Biserica Catolică se adaptează secolului 21: Papa Francisc declară pedeapsa cu moartea ca fiind inadmisibilă, indiferent de faptă

Autor: Răzvan Botea 26.08.2018

Papa Francisc a declarat pedeapsa cu moartea ca fiind inadmisibilă în orice condiţii, o schimbare definitivă în ceea ce priveşte învăţămintele catolice, scrie The New York Times.

Odinioară, Biserica Catolică a acceptat pedeapsa cu moartea ca fiind „singura cale practicabilă de a apăra vieţi omeneşti”, lucru ce a fost văzut de unii catolici ca fiind o portiţă pentru a susţine pedeapsa capitală.

Cu toate acestea, Papa Francisc a spus că execuţiile sunt inacceptabile în orice condiţii deoarece reprezintă „un atac la demnintatea umană”, a spus Vaticanul joi, adăugând că Biserica Catolică va acţiona cu determinare pentru a aboli pedeapsa capitală în lume.

Papa Francisc a făcut această modificare în cartea de căpătâi a doctrinei catolice, care este predată copiilor catolici din toată lumea şi este studiată de cele 1,2 miliarde de adepţi ai catolicismului. Abolirea pedepsei cu moartea a fost una dintre priorităţile principale ale papei, împreună cu protecţia mediului înconjurător şi grija faţă de refugiaţi şi imigranţi.

O mare majoritate a ţărilor din toată lumea, inclusiv aproape fiecare naţiune din Europa şi America Latină, regiuni care sunt casa populaţiei catolice, au abolit deja pedeapsa cu moartea.