Producătorii din Germania, cea mai mare economie europeană, simt din plin efectele conflictelor comerciale

Autor: Catalina Apostoiu 07.08.2018

Raportul ministerului german al economiei indică un declin cu 4,7% al comenzilor externe în iunie, cererea din partea ţărilor din afara zonei euro scăzând cu 5,9%.

Producătorii germani au avut de suferit în luna iunie în condiţiile în care comenzile fabricilor au scăzut odată cu declinul cererii la nivel mondial pe fondul intensificării conflictelor comer­ciale, scrie Bloomberg.

Comenzile au scăzut cu 4% faţă de luna anterioară, iar scăderea de 0,8% în termeni anuali a fost primul declin anual din iulie 2016. Ministerul german al economiei a admis că „nesiguranţa legată de politicile comerciale a jucat un rol” în condiţiile în care cererea a scăzut cel mai pronunţat în relaţie cu ţările din afara zonei euro.

Deşi cifrele se referă la perioada de dinaintea acordului încheiat luna trecută de SUA şi Uniunea Europeană de a nu mai impune tarife suplimentare atâta timp cât negocierile sunt în desfăşurare, acestea evidenţiază cât de mult ar putea apăsa conflictele comerciale asupra celei mai mari economii a Europei.

Încrederea companiilor germane s-a aflat în scădere de la începutul anului, companiile declarându-se îngrijorate cu privire la perspectivele de viitor. BMW s-a alăturat producătorilor auto din întreaga lume săptămâna trecută în a avertiza că tensiunile comer­ciale ar putea eroda profiturile în lunile următoare. „Ultimele date privitoare la comenzi nu prevestesc nimic bun pentru industria germană în ceea ce priveşte evoluţia din semestrul al doilea”, arată Carsten Brzeski, economist-şef în cadrul ING-Diba.

Raportul ministerului german al economiei indică un declin cu 4,7% al co­menzilor externe în iunie, cererea din par­tea ţărilor din afara zonei euro scăzând cu 5,9%. Semne îngrijorătoare au venit şi pe partea bunurilor de in­ves­tiţii, care au scăzut cu 4,7%, şi a co­men­zilor interne, care au fost cu 2,8% mai reduse. Comenzile totale s-au di­mi­nuat cu 1,5% în prima jumătate a acestui an.

Ca semn că acordul dintre SUA şi UE a calmat unele temeri, un indice al încrederii investitorilor din zona euro publicat la începutul acestei săptămâni a avansat pentru a doua lună consecutiv. Indicele Sentix pentru august a atins cel mai ridicat nivel din mai.

Indicele a avansat la 14,7 în august de la 12,1 în iulie, potrivit Financial Times. Participanţii la sondaj au indicat o îmbunătăţire atât a condiţiilor actuale, cât şi a aşteptărilor pe viitor.

Disputa comercială vine într-o perioadă în care creşterea economiei zonei euro a încetinit deja în prima jumătate a anului după avansul puternic din 2017.

Investitorii aşteaptă acum cu nerăbdare alte sondaje importante ce vor fi publicate către sfârşitul acestei luni, inclusiv unul din partea institutului Ifo şi un altul de la Centrul pentru Cercetare Economică Europeană (ZEW).