Cele mai dorite paşapoarte din lume. Pe ce loc se află România

Autor: Răzvan Botea 11.08.2018

Un paşaport înseamnă cetăţenie, iar firma Nomad Capitalist a analizat recent ţările lumii pentru a evalua valoarea cetăţeniei fiecărei ţări. Indexul realizat este în funcţie de taxele pe care le impune fiecare stat cetăţenilor care locuiesc în afara graniţelor, reputaţia naţiunii la nivel mondial, drepturile şi libertăţile cetăţenilor lor, dar şi posibilitatea de a deţine mai multe paşapoarte, pe lângă dreptul la liberă trecere pe care îl oferă paşaportul, scrie Bloomberg.

În pole position este Suedia, urmată de mai multe ţări din Uniunea Europeană. Un paşaport suedez îţi oferă posibilitatea de a intra liber în 176 de ţări şi teritorii, la acest capitol fiind întrecut doar de paşaportul german, care permite accesul liber în 177 de ţări şi teritorii.

Mai mult decât atât, „migranţii suedezi se pot muta şi să locuiască în altă ţară unde sunt taxe mai mici fără prea mari bătăi de cap”, spune Andrew Henderson, călător, antreprenor şi blogger, care a fondat firma Nomad.

Din primele 43 de locuri în clasamentul celor mai avantajoase cetăţenii, 33 sunt deţinute de paşapoartele europene. Pe primele locuri se situează Suedia, Belgia, Italia, Irlanda, Finlanda, Germania, Danemarca, Elveţia şi Luxemburg. Principalul factor pentru dominaţia europeană din acest top este lipsa unui impozit pe veniturile cetăţenilor, indiferent de zona în care locuiesc. Prin comparaţia, SUA impune plata impozitelor cetăţenilor săi, indiferent că aceştia locuiesc în ţară sau nu.

România se află pe locul 42 în topul ţărilor care oferă cele mai avantajoase cetăţenii, imediat după Lituania şi înaintea statului San Marino. Îi urmează Argentina, Brazilia şi Brunei.

Cu toate acestea, cetăţenia sud-coreeană, greacă sau bulgară sunt considerate mai avantajoase decât cea română. Bulgaria se află pe locul 38 în acest top, la egalitate cu Cipru ca şi punctaj.

La coada clasamentului se află ţări precum Iran, Yemen, Siria, Irak sau Afganistan.

Cetăţenia americană este pe locul 35, la egalitate cu cea slovacă, ambele oferind drept de liberă trecere în 174 de ţări. SUA a înregistrat un punctaj mai slab din cauza taxelor pe care le impune cetăţenilor săi.