Se anunţă dezastrul pentru economia britanică: Specialiştii avertizează că lira s-ar putea prăbuşi cu 10% dacă Marea Britanie şi UE nu ajung la un acord Brexit

Autor: Alex Ciutacu 07.08.2018

Lira britanică s-a depreciat la 1,292 dolari luni, cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni, după ce secretarul Comerţului, Liam Fox, a transmis în weekend că există 60% şanse ca Marea Britanie să nu iasă din UE cu acordul dorit, potrivit Bloomberg.

În contextul în care Marea Britanie se apropie de deadline-ul din martie 2019, când este programată ieşirea oficială din structura europeană, îngrijorările sunt din ce în ce mai mari şi au determinat chiar şi Banca Angliei să crească dobânzile săptămâna trecută.

Lira s-ar putea deprecia cu circa 10% dacă piaţa se precipită mai mult pe fondul lipsei unui acord favorabil în cadrul negocierilor cu UE, potrivit analiştilor.

În timp ce există şanse ca cele două părţi să ajungă la un compromis, „sunt şanse ca acest lucru să se întâmple doar dacă există suficientă presiune din partea pieţei asupra politicienilor”, spune Valentin Marinov de la Credit Agricole.

„PIB-ul a pierdut iniţial 10% după referendum, deci acest nivel este minimul pe care lira l-ar putea pierde în baza lipsei unui acord comercial”, atrage atenţia Thu Lan Nguyem, economist în cadrul Commerzbank.