Ministerul Justiţiei demarează selecţia procurorilor pentru opt funcţii de conducere din PG, DNA şi DIICOT

Autor: Mihaela Gidei 10.08.2018

Ministerul Justiţiei organizează, începând cu data de 10 august, selecţia procurorilor pentru opt funcţii de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT, candidaţii urmând a susţine interviurile în faţa comisiei conduse de ministrul Tudorel Toader. Rezultatele vor fi publicate pe 18 septembrie.

Ministerul Justiţiei anunţă că organizează, în perioada 10-18 august, selecţia procurorilor pentru cele opt funcţii de conducere din Parchetul General, DNA şi din DIICOT.

La Parchetul General, sunt disponibile următoarele funcţii: procuror-şef al Secţiei Judiciare, procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare, procuror-şef şi procuror-şef adjunct al Secţiei de Resurse Umane şi Documentare.

De asemenea, la DNA urmează a se ocupa, prin această procedură, funcţiile de procuror-şef şi procuror-şef adjunct al Secţiei de Combatere a Corupţiei, procuror-şef al Secţiei Judiciare Penale (vacantă începând cu data de 17 septembrie).

La DIICOT este nevoie de procuror-şef adjunct.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina de internet a acestuia, în data de 4 septembrie. Candidaţii vor urma, apoi să susţină, între 5 şi 14 septembrie, interviul cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi cu secretarii de stat din cadrul instituţiei. Rezultatele selecţiei vor fi afişate în data de 18 septembrie.

„Propunerile ministrului justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiţiei înaintează propunerile Preşedintelui României, în vederea numirii în funcţiile de conducere”, se arată pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Pot fi propuşi pentru numirea în funcţiile de conducere procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror. Condiţia de vechime trebuie îndeplinită până la data susţinerii interviului în faţa ministrului justiţiei.

„Nu pot fi propuşi pentru numirea în funcţiile de conducere procurorii care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, precum şi cei care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege. Procurorii care participă la selecţie sunt obligaţi să dea o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, precum şi o declaraţie de interese care se actualizează anual ori în termen de 15 zile de la apariţia unei schimbări sau de la data la care procurorul a luat cunoştinţă despre aceasta”, se arată în anunţul publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.