Avertizările alarmante ale doctorilor britanici: „Dacă vei continua să munceşti, vei muri.” Bancherii londonezi cu vârste cuprinse între 20 şi 32 de ani suferă de tot mai multe probleme cardiace

Autor: Paul Catargiu 10.08.2018

Din ce în ce mai mulţi bancheri cu vârste între 20 şi 32 de ani sunt internaţi în spital cu probleme cardiace sau infarcturi, declară cardiologii din UK.

Laura, un analist al unei mari bănci europene ce are sediul pricipal în Londra, lucra des până la ora 4 dimineaţa, până a suferit un evenimet cardiac şi a fost spitalizată de trei ori în doi ani, scrie Business Insider. Aceasta, ce lucrează pentru bancă de doi ani, a declarat că doctorii i-au spus că „Daca vei continua să munceşti, vei muri.”

Laura nu este numele adevărat al analistei, însă aceasta a rugat ca publicaţia britanică să-i păstreze identitatea anonimă. Când a povestit despre timpul ei petrecut la bancă, aceasta menţiona că muncea zi şi noapte şi că s-a oprit din a-şi lua concedii medicale chiar şi dupa ce a făcut o infecţie la gât care s-a extins ulterior la inimă cauzând o endocardită infecţioasă.

În dimineaţa unei zile de luni din 2015, s-a ridicat glonţ din pat suferind de dureri toracice. „Tocmai sufeream un atac de cord,” a declarat Laura. N-a suferit vreodată de problme de sănătate şi nu consuma droguri.

A părăsit banca la puţin timp după eveniment. „Soţul meu mi-a spus să plec deoarece banii nu merită atât de mult.”

Dr. Arjun Ghosh, un cardiolog asistent la Barts Health Center din Londra a estimat că în ultimul deceniu, există o creştere de 10% al infarcturilor în rândul bancherilor cu vârste sub 30 de ani. Aproape 1 din 10 dintre pacienţii săi cu vârste cuprinse în această zonă lucrează în domeniul finanţelor.

Acest fenomen se petrece în continuare chiar dacă băncile au luat măsuri pentru a reduce numărul de ore muncite şi stresul în rândul angajaţilor tineri. Una dintre măsuri a fost transformarea zilei de sâmbătă în zi liberă, lucru venit după moartea unui angajat provizoriu al Bank of America în 2013.

În ciuda acestor eforturi, Dr. Syed Ahsan, un cardiolog cu o clinică privată într-un celebru cartier londonez, a declarat că nu se vede niciun fel de progres.

„În băncile de investiţii, cred ca orice ar spune ei...orele de muncă şi presiunea pusă pe tineri este uriaşă. Oricâte măsuri ar lua pentru a îmbunătăţii situaţia, nu cred că s-a schimbat nimic,” a declarat cardioloaga.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, creşterea în numărul de infarcturi în rândul bancherilor tineri reprezintă un trend similar pentru întreaga populaţie de acea vârstă, spun cardilogii. Totuşi, nu există încă studii concrete care să confirme acest lucru.

„Este atât de comun mai nou – persoane tinere ce suferă infarcturi. Este atât de comun încât nu mai şochează pe nimeni,” a declarat Dr. Ahmed Elghamaz, un cardiolog al spitalului londonez North West University. „Nu mai există şocul ‘Dumnezeule, au doar 25 de ani!’”.

Acesta a continuat prin a spune că această creştere este cauzată de stilul de viaţă ocupat şi nesănătos pe care-l au oamenii. Orele de muncă ce cresc la rândul lor tot mai mult joacă un rol în apariţia frecventă a problemelor cardiace printre tineri.

Experţii cardiologi declară că cele mai frecvent întâlnite probleme cardiace între tineri sunt aritmia cardiacă şi miocardita, ambele putând să cauzeze un atac de cord fatal. Aceste boli cresc în probabilitate din cauza orelor exagerate pe care le lucrează tineri, stresul, dar şi consumul de droguri.

Cea mai întâlnită din cele două între tinerii cu vârste sub 30 de ani este miocardita, scrie Business Insider, iar cardiologii au declarat că aceasta apare cel mai frecvent la persoanele cu un sistem imunitar slăbit din cauza oboselii şi stilului de viaţă nesănătos.

Cultura consumului şi abuzului drogurilor în domeniul corporatist joacă şi ea un rol important.

Dr. Ashan a declarat că a tratat recent un bancher tânăr cu vârsta de 28 de ani ce suferea de probleme cardiace. „Consuma din ce în ce mai multă cocaină şi muncea între 12 şi 14 ore pe zi. Dormea foarte puţin şi venea des la spital cu episoade de leşin şi palipaţii,” a declarat englezoaica.

Trendurile ce sunt prezente în tot mai mulţi tineri, însă, nu au în spate cercetări ştiinţifice, astfel, cei trei cardiologi cer ca mai multe astfel de studii să fie făcute pentru a putea conecta problemele cardiace ale tinerilor cu stresul locului de muncă.

Profesorul Alexandra Michel, academician al Universităţii Pennsylvania în studii bazate pe comportament, a studiat pe o perioadă de 15 ani sănătatea fizică şi metală a unor grupuri de bancheri de la începutul carierei lor până în punctul respectiv.

În studiul publicat în 2012, odată cu anul 4, fiecare bancher participant la studiu suferea deja de o problemă medicală sau psihologică.

„Nu numai că apar noi tipuri de probleme medicale, multe dintre ele fiind cauzate de epuizare, dar boli ce apar de obicei târziu în viaţă, apar acum în tinereţe. Se observ la aceşti tineri o sumedenie de probleme medicale,” a declarat Michel pentru Business Insider.

Stilul de muncă prezent pe Wall Street, care constă într-un ritm extrem de rapid în care angajaţii sunt lipiţi de device-urile lor electronice 24/7, începe să se extindă şi în alte industrii. Acest lucru ar putea aduce cu el un nou set de probleme medicale chiar şi pentru persoanele ce nu muncesc în domeniul finanţelor, a declarat academiciana.

Doctorii cer ca mai multe studii să fie făcute, iar ca mai multe măsuri să fie luate.

„Trebuie să se facă mai multe studii despre impactul direct al condiţiilor medicale şi orele de muncă, stresul generat de locul de muncă şi cum corelează acestea cu episoadele cardiace suferite de tineri,” a declarat Dr. Ashan.