Criza lirei turceşti continuă: Euro scade pe fondul temerilor de contagiune legate de volatilitatea monedei din Turcia. Indicele fricii creşte cu 16%

Autor: Alex Ciutacu 13.08.2018

Lira turcească s-a depreciat cu circa 9% luni dimineaţă, iar euro a atins minimul ultimului an, în contextul în care investitorii se tem că această criză monetară a Turciei se poate extinde şi asupra pieţelor europene, potrivit The Guardian.

În ciuda discursului ţinut de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în weekend, care a promis că va lua măsuri pentru a opri scăderea – deşi nu a precizat încă în ce constau aceste măsuri – moneda s-a depreciat alarmant faţă de dolari în dimineaţa zilei de luni.

Moneda a ajuns la un minim record de 7,24 faţă de dolar înainte de a se stabiliza după ce banca centrală a anunţat duminică noapte că va limita abilitatea băncilor turceşti de a-şi schimba lirele în alte valute.

De asemenea, şi pieţele din Asia au scăzut luni dimineaţă. Nikkei în Japonia a scăzut cu 1,7%, Hong Kong cu 1,8%, Shanghai cu 1,7%, Sydney cu 0,5% iar bursa din Taiwan cu 3%.

Indicele FTSE100 a deschis în scădere cu 0,6%, în timp ce DAX 30 a deschis pe o scădere de 0,65%.

Euro a scăzut cu 0,3% la minimul ultimului an faţă de dolar în contextul în care prăbuşirea lirei a alimentat nevoia pentru un „paradis sigur”, precum francul elveţian şi yen-ul.

Indicele VIX, care măsoară volatilitatea din pieţele financiare, cunoscut şi drept indicele fricii, a crescut cu 16% luni.

Există de asemenea îngrijorări cu privire la monedele pieţelor emergente – care sunt puse sub presiune deja de creşterea dolarului – ce ar putea fi trase de liră pe spirala descendentă.

Randul sud-african a atins un minim nemaivăzut în piaţă din 2016, în timp ce rubla rusească şi rupia indiană continuă să se deprecieze.

Lira s-a depreciat cu peste 40% de la începutul anului, pe fondul tensiunilor legate de controlul absolut pe care îl preia Erdogan asupra economiei şi pe fondul relaţiilor deteriorate cu Statele Unite.