Efectele răspândirii pestei porcine africane: Importurile de carne de porc au crescut cu 22% la cinci luni. Procesatorii refuză carnea de porc din judeţele cu focare

Autor: Roana Rotaru 14.08.2018

România a importat peste 95.400 de tone de carne de porc în perioada ianuarie - mai 2018, în valoare de 180 mil. euro, importurile de carne de porc crescând cu 22% din punct de vedere cantitativ şi cu 14% din punct de vedere valoric faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Importurile ar urma să crească şi mai mult în următoarele luni, pentru a compensa pierderile de efective, dar şi pentru că marii procesatori au început să refuze carnea de porc provenită din zonele cu restricţii de pestă porcină africană.

Ieri, grupul Cris-Tim, unul dintre cei mai mari procesatori din industria cărnii, a anunţat că nu se mai aprovizionează cu carne de porc din judeţele în care au fost indentificate focare de pestă porcină africană, adică din Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Galaţi şi Ialomiţa.