Ce arată datele macro la S1/2018: Deficitul de cont curent şi-a stopat deteriorarea galopantă, dar acesta este şi un semn că economia îşi reduce ritmul de creştere

Autor: Iulian Anghel 14.08.2018

Datele la semestrul întâi din 2018 confirmă tendinţa de deteriorare a contului curent al balanţei de plăţi, dar într-un ritm mai puţin abrupt, ca urmare a îmbunătăţirii performanţelor exporurilor de bunuri care, în primele şase luni, au crescut peste importuri.



Atenuarea majorării defici­telor - în contextul în care şu­brezirea fundamentelor macroeconomice a fost una dintre temele de îngri­jo­rare din ultimii ani - se petrece pe fondul re­venirii creşterii economice mai aproape de potenţial, undeva spre 4%, ca urmare a temperării cererii agregate din ultimii doi ani generată de reducerile de taxe şi de majorările salariale.

Potrivit datelor publicate luni de BNR, deficitul contului curent al balanţei de plăţi a fost, pe primul semestru, de 3,78 de miliarde de euro, faţă de 3,5 miliarde de de euro în primul semestru din 2017. Acest lucru s-a întâmplat pentru că deficitul ba­lan­ţei bunurilor a consemnat în S1, an/an, un plus de 711 milioane de euro (până la 5,8 miliarde de euro), în vreme ce ba­lanţa serviciilor a înregistrat un exce­dent mai mic cu 261 de milioane de euro (până la 3,6 mld. euro).

Se observă însă un lucru: în primele şase luni din an, exporturile au avansat cu 10%, iar importurile cu 9,7%, fapt ce a pus frână majorării abrupte a deficitului de cont curent, în condiţiile în care acesta este determinat într-o proporţie covârşitoare de deficitul comercial.