Guvernul PSD are două mari probleme: creşterea economică este sub estimări, iar încasările sunt sub buget

Autor: Iulian Anghel 16.08.2018
Încetinirea creşterii economice a fost vizibilă în încasările bugetare încă de dinainte ca INS să anunţe, marţi, datele privind PIB-ul pe semestrul al doilea – o creştere de 4% în S I/2018 comparativ cu S I/2017.

Însă guvernul a privit doar partea plină a paharului şi a menţinut, la prima rectificare bugetară, ţinta de creştere economică de 5,5% - un lucru cvasiimposibil, în opinia majorităţii economiştilor -, fapt ce va crea probleme în a doua parte a anului, când Finanţele vor fi obligate fie să taie din cheltuieli, fie să majoreze deficitul fiscal peste ţinta de 3% din PIB.

În semestrul întâi, încasările bugetului general consolidat au fost mai mici cu 3,7% faţă de program, cu o cădere semnificativă pe încasările din TVA (minus 8% faţă de program) şi accize (minus 7,4%, faţă de program), situaţie parţial echilibrată de o încasare mai bună cu 10%, faţă de program, din contribuţiile de asigurări. Dacă deficitul bugetar a fost de sub 2% din PIB, la jumătatea anului acest lucru s-a întâmplat pentru că cheltuielile de investiţii (din buget şi fonduri UE) au fost mai mici cu 8,5 mld. lei faţă de program.