Aretha Franklin, regina muzicii soul, a murit la vârsta de 76 ani

Autor: Alex Ciutacu 16.08.2018

Aretha Franklin – prima femeie care a fost introdusă printre legendele din Rock & Roll Hall of Fame, supranumită Regina Muzicii Soul pentru imnuri puternice precum „Respect” şi „Chain of Fools” – a murit astăzi în casa ei din Detroit.

Cântăreaţa avea 76 de ani.

Agentul artistei a confirmat ştirea pentru Associated Press.

La începutul săptămânii, membri familiei au transmis presei că Aretha este „grav bolnavă”.

Pe lângă cele 18 premii Grammy, Franklin a primit trei premii American Music Awards, trei NAACP Image Awards, premiul de onoare al centrului Kennedy în 1994 şi Medalia Prezidenţială de la preşedintele George W. Bush în 2005.

În martie, cântăreaţa americană Aretha Franklin şi-a anulat două concerte majore, după ce medicii i-au recomandat să se odihnească timp de cel puţin două luni.

Cel mai recent recital pe care l-a susţinut Franklin a avut loc în noiembrie 2017, la gala anuală a Fundaţiei anti-SIDA înfiinţată de Elton John.

Informaţiile despre starea de sănătate proastă a Arethei Franklin circulau de mai mulţi ani. De altfel, Franklin s-a luptat mulţi ani cu dependenţa de alcool şi a fumat şi foarte mult.

De asemenea, în 2010, artista a fost diagnosticată cu un cancer.

Aretha Franklin - care şi-a început cariera muzicală cântând gospel în biserica tatălui său -, născută pe 25 martie 1942, şi-a cimentat locul în istoria muzicii americane cu vocea sa puternică şi clară, cu care putea cânta note din patru octave. De-a lungul carierei, a abordat genuri diverse, de la soul la R&B, gospel şi pop.

Aretha Franklin, celebră pentru mai multe hituri, precum "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" (1967), "Chain of Fools" (1967), "Day Dreaming" (1972), "Jump to It" (1982), "Freeway of Love" (1985), "A Rose Is Still A Rose" (1998) şi "Respect" (lansat iniţial de Otis Redding în 1965, dar care a devenit o semnătură a sa, după ce l-a cântat prima dată în 1967), a continuat să concerteze, să înregistreze şi să plece în turnee, fără întrerupere, timp de peste cinci decenii.

Franklin a câştigat 20 de premii Grammy (inclusiv trei speciale), dintre care opt au fost consecutive, între anii 1968 şi 1975, perioadă în care trofeul pentru cea mai bună solistă R&B a fost numit în glumă de ziarişti "premiul Aretha".