Pesta porcină africană a ajuns şi în Călăraşi, cel de al nouălea judeţ afectat de virus

Autor: Roana Rotaru 16.08.2018

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, judeţul Călăraşi, acesta fiind cel de al nouălea judeţ în care virusul a fost depistat.

„În data de 15 august a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, judeţul Călăraşi, situată la limita teritorială cu judeţul Ialomiţa”, spun reprezentanţii ANSVSA.

În zona, ANSVSA a aplicat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport şi a dispus  uciderea porcinelor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor.

De la începutul anului, în România au fost confirmate peste 645 de focare de pestă porcină africană în judeţele Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Constanţa, Galaţi şi, din 15 august, în Călăraşi, potrivit datelor ANSVSA.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, însă are un puternic impact economic, pentru că odată ajuns într-o fermă trebuie ucişi şi incineraţi toţi porcii. Pâna acum peste 70.000 de porci au fost ucişi, potrivit ANSVSA.

Deşi ANSVSA a promis populaţiei despăgubiri din bani europeni pentru porcii ucişi de pesta porcină africană, între 8-12 lei pe kilogram, Comisia Europeană susţine că fermierii români nu pot primi despăgubiri de la UE.

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a îndemnat România să apeleze, mai întâi, la propriile ajutoare de stat, în condiţiile în care a primit ajutor pentru monitorizarea şi eradicarea virusului, încă din 2015.