Evoluţia economică a ţărilor membre OECD va încetini în lipsa reformelor structurale

Autori: Tudor Ionescu , Mediafax 19.08.2018

Ţările membre OECD vor avea, în medie, o creştere anuală a produsului intern brut pe cap de locuitor estimată la doar 1-2% în următorii 40 de ani, în situaţia în care nu vor fi aplicate reforme structurale, arată un scenariu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

OECD se aşteaptă, de asemenea, ca ţările membre să contribuie cu până la 40% din producţia de la nivel global (incluzând aici totalul bunurilor şi serviciilor produse în intervalul 2018-2060), chiar şi în lipsa unor reforme structurale.

Scenariile pozitive ale OECD arată îmbunătăţiri ale evoluţiilor economice în situaţia în care ţările membre vor face mediul concurenţial mai prietenos. Într-o astfel de situaţie, tările cu un mediu deja prietenos ar cunoaşte o îmbunătăţire de 8% a standardelor de viaţă şi una de până la 15-20% în Belgia, Franţa, Italia şi Spania - state cu un mediu concurenţial considerat mai puţin prietenos.

Mai sunt anticipate îmbunătăţiri ale evoluţiilor economice şi în situaţia în care va fi crescută vârsta pensionării în raport cu media speranţei de viaţă - lucru care ar duce la scăderea somajului cu 5%.

Cu toate acestea, centrul de greutate al economiei globale îşi va continua mutarea către continentul asiatic, cu India şi China ca principali piloni ai acestei evoluţii. Aceeaşi regiune se va confrunta, însă, şi cu probleme fiscale generate de explozia demografică. Acest lucru va forţa guvernele să crească impozitele pe venituri, în medie, cu 6% pentru a acoperi nevoile de pensii şi sănătate, precum şi pentru a preveni creşterea deficitului guvernamental.

Din OECD fac parte 34 de ţări, printre care Germania, Canada, Australia, Belgia, Italia, Republica Cehă, Danemarca, Spania, Suedia, Coreea de Sud, Israel şi altele.

OECD face o serie de previziuni şi cu privire la ţările BRIICS (Brazilia, Rusia, India, Indonezia, China şi Africa de Sud), majoritatea fiind considerate ţări emergente. În cazul acestora, creşterea produsului pe cap de locuitor ar urma să sufere o decelerare a creşterii economice de la 6% pe an, până la puţin peste 2% pe an, până în 2060.

Un scenariu pozitiv al OECD arată o situaţie complet diferită pentru ţările BRIICS. În situaţia în care, în următorii 40 de ani, acestea vor reuşi să atingă aceleaşi performanţe în educaţie şi guvernanţă ca statele OECD, atunci standardele de viaţă vor creşte, acolo, cu minimum 30% şi maximum 50% peste cele din scenariul negativ.

Nu în ultimul rând, într-un alt scenariu negativ OECD anticipează o scădere a standardelor de viaţă cu 14% la nivel global în situaţia în care sunt continuate politicile comerciale protecţioniste. Scăderea ar putea fi, însă, chiar mai mare în unele regiuni, de până la 15-25%.