China interzice funcţionarea unei agenţii de rating locale din cauza managementul „haotic" şi a ratingurilor false

Autor: Bogdan Cojocaru 21.08.2018

Una dintre cele trei agenţii de rating chinezeşti, Dagong Global Credit Rating, a fost suspendată timp de un an de la a face afaceri pe pieţele de obligaţiuni ca urmare a unei investigaţii care a scos la lumină un managementul „haotic" şi ratinguri false, scrie Deutsche Welle.

Decizia suspendării a fost anunţată de Asociaţia Naţională a Investitorilor Instituţionali de pe Piaţa Financiară din China (NAFMII).  NAFMII - o asociaţie din cadrul băncii centrale care supraveghează piaţa datoriilor - a precizat că o anchetă privind practicile comerciale ale Dagong a găsit dovezi că agenţia de rating acordă servicii de consultanţă directă firmelor cărora le-a acordat şi ratinguri de credit. În plus, a furnizat declaraţii şi informaţii false NAFMII în timpul unei investigaţii.

Practica vânzării de servicii de consultanţă aceloraşi companii pentru care emit ratinguri „deviază grav de la principiul independenţei", a explicat NAFMII. De asemenea, agenţiei Dagong i-a fost interzis timp de un an să acorde ratinguri instrumentelor de datorie emise pe bursele chineze de către o altă autoritate de reglementare a pieţei financiare, Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China.

Un purtător de cuvânt al autorităţii de reglementare a spus că inspecţiile efectuate la Dagong au dezvăluit utilizarea necorespunzătoare a sigiliului oficial al companiei, „management haotic", comisioane mari pentru serviciile de consultanţă, conducerea superioară necalificată şi problemele cu modelele financiare utilizate în evaluarea obligaţiunilor.

Dagong şi celelalte două agenţii de rating din China - China Chengxin şi China Lianhe - au fost în mod repetat suspectate de acordarea de ratinguri mai mari decât omologii lor străini pentru aceleaşi companii.