Veşti bune din Orientul Mijlociu: Numărul atacurilor teroriste a scăzut cu aproape 40% anul trecut

Autor: Paul Catargiu 26.08.2018

Atacurile teroriste au scăzut considerabil în unele dintre cele mai periculoase zone din lume, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, scrie Quartz. Zonele menţionate au fost victimele unor conflicte majore în ultimii ani, precum criza din Siria sau creşterea influenţei Statului Islamic.

Numărul atacurilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au scăzut de la 6.110 la 3.780 din 2016 până în 2017. Acestea marchează o scădere de aproape 40% în numărul atacurilor din regiunile respective. Deasemenea, numărul deceselor cauzate de terorism au scăzut la rândul lor la aproape jumătate din valorile înregistrate în 2016.

Numerele, publicate de Global Terrorism Database, o bază de date ce este publicată anual de către Universitatea din Maryland, arată că zonele în care s-au petrecut cele mai semnificative schimbări sunt Iraq, Turcia (n.red datorită numărului scăzut al atacurilor rebelilor kurzi), Libia, Yemen (n.red unde incidentele au scăzut în ciuda războiului civil) şi Siria.

Retragerea Statului Islamic din 2017 a contribuit, deasemnea, la declinul numărului atacurilor. Cea mai activă organizaţie teroristă, ce activează în mare parte în Irak şi Siria, a condus tot mai puţine atacuri. Celulele locale ale Statului Islamic din Libia şi Egipt au organizat, la rândul lor, un număr scăzut de atacuri.

Scăderea numărului atacurilor din Orientul Mijlociu, împreună cu cele din Asia şi Africa, a stat la baza declinului mondial al terorismului. Atacurile au scăzut în ultimii ani de la 17.000 la 11.000.

În ciuda scăderilor, terorismul este în continuare foarte bine răspândit în Asia, Orientul Mijlociu şi Africa, statisticile spunând că nouă din zece atacuri teroriste din 2017 au avut loc în una dintre aceste regiuni.