Se apropie un nou Război Rece: Tensiunile economice dintre SUA şi China devin din ce în ce mai serioase

Autor: Paul Catargiu 25.08.2018

Lumea se aşteaptă ca Beijing-ul să se lupte pentru supremaţia economică cu Washington pe toate fronturile, atât Silicon Valley cât şi Hollywood, scrie Bloomberg. Asemănător situaţiei cu Uniunea Sovietică de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, acest pericol poate marca viaţa a unei întregi generaţii de americani.

China nu este doar încă un simplu front al războiului preşedintelui american Donald Trump împotriva comerţului, scrie publicaţia americană. China, în antiteză faţă de Mexic, Canada, Europa, sau celelalte ţinte ale preşedintelui american, va fi sursa multor conflicte economice în anii următori. Asemănător rivalităţii cu Uniunea Sovietică, competiţia economică a americanilor cu ţara asiatică poate declanşa un nou Război Rece ce va contura politica şi politicile economice americane timp de o generaţie.

Până în momentul de faţă, din cauza distragerilor, Statele Unite au părut că au ignorat complet dezvoltarea economică a Chinei. Ţara asiatică s-a alăturat Organizaţiei Mondiale a Comerţului în decembrie 2001, la 3 luni distanţă de la atacurile teroriste din data de 11 septembrie. Atenţia americanilor s-a mutat pe lupta contra terorismului şi războiul din Orientul Mijlociu în anii ce au urmat şi nu pe impactul pe care China îl va avea asupra economiei americane.

Mai apoi au urmat criza economică şi mare recesiune, evenimente ce au acaparat atenţia americanilor pentru anii ce au urmat. Peisajul politic american de după recesiune a fost marcat de lipsa de organizare a guvernului şi polaraziare politică.

Însă schimbarile din ambele ţări, China şi SUA, fac ca perioada actuală să fie foarte diferită. În perioada creşterii economice a Chinei din anii 2000 şi mare parte a deceniul actual, americanii au avut de câştigat, chiar dacă anumite compromisuri au fost necesare.

Deschiderea Chinei a oferit oportunitatea unor industrii americane de a avea un acces sporit la piaţa domestică a tării asiatice. Consumatorii americani au beneficiat de bunuri ieftine produse în China. A existat o speranţă că integrarea Chinei în economia mondială va influenţa cultura ţării în aşa fel încât să fie mai similară cu lumea Occidentală.

După anunţarea strategiei economice chineze intitulate „Made in China 2025”, este foarte greu de observat vreun posibil beneficiu pentru SUA, scrie editorul Bloomberg. Dorinţa chinezilor de a deveni responsabili de propria soartă a industriilor precum cercetările spaţiale, industria constructoare de maşini sau inteligenţa artificială, ameninţă multe locuri de muncă americane, profiturile corporaţiilor şi dominarea tehnologiei globale. China devine, de aemenea, o ameninţare din punctul de vedere al securităţii naţionale.

S-a putut observa în ultimii ani că instituţiile globale ezită tot mai mult, iar puterile politice şi culturale aparţin jucătorilor cu cea mai mare putere economică. La Hollywood, tot mai multe filme sunt făcute cu audienţa chineză în minte, ceea ce înseamnă asigurarea că filmele se vor supune legilor de cenzură ale ţării.

În lumea petrolului, puterea se înclină tot mai mult spre Arabia Saudită şi Rusia, cele două ţări având cele mai mari producţii de petrol din lume. Iar în Silicon Valley, pe când marile companii dezbat dacă şi cât de mult să cenzureze conţinutul online pe piaţa americană, astfel de griji nu există când vine vorba de accesul la piaţa chineză.

Scenariul apocaliptic pentru americani şi valorile promovate de aceştia arată cam aşa – „Made in China 2025” va fi un succes deplin, scrie Bloomberg. Printr-o combinaţie prin care China îşă subsidiază propriile companii pentru a creea propriile inovaţii tehnologice şi cumpărarea, sau chiar furarea, tehnologiilor preţioase ale companiilor americane, China devine liderul global în inovaţii tehnologice.

Constanta creştere economică a Chinei o devansează tot mai mult pe cea a americanilor, iar cu trecerea timpului, americanii vor fi cei nevoiţi să se adapteze valorilor propuse de chinezi în economia globală şi nu vice versa.

Acest scenariu imaginar îi va uni, cel mai probabil, pe democraţi şi republicani, conform publicaţiei americane. Şi într-adevăr, acest lucru pare să se întâmple, congresul american căutând tot mai multe căi de a creşte nivelul de verificare a investiţiilor din străinătate ale SUA.

Ramificaţiile acestei rivalităţi în creştere a chinezilor şi americanilor sunt destul de exagerate, scrie publicaţia americană. Vor fi lăsaţi în continuare studenţii chinezi sa înveţe la universităţile americane? Vor fi lăsaţi în continuare bine pregătiţii muncitori chinezi să lucreze în Silicon Valley? Rămâne de dezbătut existenţa grijilor legate de posibilii spioni care s-ar putea întoarce în China cu informaţii importante care ar beneficia proiectul „Made in China 2025”.

Un posibil Război Rece economic între China şi Statele Unite i-ar putea forţa pe liderii americani spre o politică pro creşterii economice cu orice preţ, chiar dacă asta ar însemna creşterea inflaţiei. Dacă rivalii din est investesc mai mult în explorarea spaţiului, asta ar putea declanşa o nouă cursă spaţială, similară cu cea dintre SUA şi Uniune Sovietică din anii 60/70. În orice domeniu ar vrea chinezii să se îmbunătăţească, americanii vor avea grijă ca aceştia să nu ajungă prea departe, scrie Conor Sen, jurnalistul publicaţiei americane.

Luptele pentru manipularea monedelor naţionale şi tarifele boabelor de soia par să fie, cel mai probabil, doar începutul. Conflictul economic dintre SUA şi China poate contura viaţa următoarei generaţii de americani.