Costel Caracaş, un mic fermier din Brăneşti, se revoltă: De două luni stau cu 4 tone de brânză pe stoc. Supermarketurile nu vor marfă românească. „Noi nu putem să mâncăm brân­za noastră, care e fă­cută 100% din lapte, tre­buie să aducem din Ger­mania şi Polonia.“

Autor: Roana Rotaru 25.08.2018

Fermierul Costel Caraş, pro­prie­tarul fermei de vaci Caralact din Bră­neşti, judeţul Ilfov, spune că va renunţa la creşterea celor 150 de vaci din fer­mă, precum şi la propria uni­­tate de procesare lac­ta­te pen­tru că nu găseşte pia­ţă de desfacere pentru pro­du­sele sale din cauza importurilor masive.

„De două luni stau cu 4 tone de brânză pe stoc pe care nu o pot vinde nici cu 7 lei kilogramul. Am făcut recent o in­vestiţie de circa 11.000 de euro într-o uni­tate de procesare. Ce am dat, am dat cu ţârâita. Supermarketu­rile nu vor marfă românească. O să închid şi o să mă întorc la profesia de inginer constructor“, a spus Costel Caraş.

În 2017, România a importat 74.000 de tone de brânză, echivalentul a peste 3.000 de camioane încărcate cu brânză, potrivit datelor CLAL, o companie ita­lia­nă care oferă consul­tanţă pe piaţa lac­ta­telor.

„Noi nu putem să mâncăm brân­za noastră, care e fă­cută 100% din lapte, tre­buie să aducem din Ger­mania şi Polonia“, a spus el.

După cantitatea de brân­zeturi importate în 2017, principalele ţări din care România adu­ce brânză sunt Germa­nia (29.000 de tone), Po­lo­nia (13.000 tone) şi Italia (6.300 tone), potrivit datelor CLAL.

În primele cinci luni din an, Ro­mâ­nia a im­portat 38.000 de tone de brân­ză, cu aproape 35% mai mult faţă de ace­eaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor CLAL.