Care este cea mai bună vârstă pentru a deveni antreprenor şi de ce unii antreprenori au succes abia după 40 de ani

Autor: Laura Pîrvu 26.08.2018

Vârsta chiar contează. În ceea ce priveşte atreprenoriatul, persoanele de vârsta mijlocie au mai mult succes, conform noilor cercetări. Datele arată că cei mai mulţi fondatori de afaceri care au succes sunt americanii care se învârt în jurul vârstei de 40 ani, potrivit Forumului Economic Mondial.

Scopul studiului realizat de profesorul Pierre Azoulay din cadrul Şcolii de Management de la MIT şi de doctorandul Daniel Kim, a fost de a analiza o combinaţie între date Birolului de Rencensământ al SUA şi înregistrările camerei de comerţ americane pentru a examina legătura dintre vârstă şi antreprenoriat.

Potrivit datelor corelate, echipa de cercetare a făcut posibilă distincţia între fondatorii societăţilor şi angajaţi, precum şi între persoanele care desfăşoară  şi activităţi independente. Aceştia au reuşit să identifice companiile care vizează creşterea şi să le diferenţieze de cele care sunt mulţumite să rămână mici, cum ar fi magazinele sau restaurantele locale.

Cercetarea realizată a vizat 2,7 milioane de întreprinderi înfiinţate în perioada 2007-2014 şi a constatat că vârsta medie a persoanelor care au înfiinţat o afacere şi au angajat cel puţin o persoană, a fost de 42 ani.

Experienţa contează. Descoperirile lui Azoulay şi Kim arată că o mică parte din start-up-uri cu performanţe ridicate în perioda de studiu, au fost înfiinţate de mai puţin de 1% dintre adulţii de 20 de ani. Cei cu cea mai mare creştere a companiei proprii, au o vârstă medie de 45 de ani.

Companiile americane de înaltă tehnologie au fost iniţiate de persoane cu o vârstă medie de 43 ani.

Există câteva exemple de tineri antreprenori de mare succes. Bill Gates şi Steve Jobs şi-au pus bazele primului business încă de pe vremea în care aveau doar 20 de ani, în timp ce Mark Zuckerberg a fondat Facebook în perioada studenţiei.

Cu toate acestea, companiile fondate de Bill Gates şi Steve Jobs au cunoscut apogeul ani mai târziu, când fondatorii erau trecuţi de vârsta de 40 de ani.

Oamenii pot avea idei bune pentru un business la orice vârstă, însă conform cercetărilor, oamenii care au trecut mai mult prin viaţă, au mai multe şanse de a-şi transforma ideile într-un real succes. Fondatorii mai în vârstă dispun de mai multe cunoştinţe în ceea ce priveşte industria şi pot avea mai multă experienţă în afaceri, ceea ce îi ajută să depăşească mai uşor problemele.

Studiul realizat sugerează că tinerii cu idei de afaceri poate ar trebui să aştepte un timp înainte de a se pregăti să lanseze un start-up.