România a exportat servicii IT&C în valoare de peste 2 mld. euro în prima jumătate din 2018, cu 9% peste nivelul din 2017

Autor: Alexandra Cepăreanu 27.08.2018

„Aceste domenii de vârf contribuie cu 6% la formarea PIB-ului,  cu potenţial de 10% şi ar trebui să rămână o prioritate pentru politicieni“.



Exporturile de servicii IT&C au depăşit valoarea de 2 mld. euro în primele şase luni ale anului 2018, acestea fiind în creştere cu 9% faţă de perioada similară din 2017, arată datele Băncii Naţionale. În acelaşi timp, importurile de servicii IT&C au crescut cu 9,5%, până la 991 de milioane de euro. Prin urmare, excedentul comerţului exterior cu servicii IT&C a ajuns la peste 1 miliard de euro în primele şase luni, în creştere cu 9% faţă de perioada similară din 2017, arată datele BNR. 

„Această creştere se datorează unui cumul de fac­tori: creşterea economiei în ansamblul ei, subven­ţiile acordate pentru domeniul IT şi intrarea şi dezvoltarea unor mari jucători pe piaţa IT din ulti­mii trei ani din România“, a spus pentru ZF Răz­van Rada, general manager al HeadHunting IT, o firmă de recrutare specializată în domeniul IT.