Petre Daea spune că România va atinge în 2018 un maxim istoric la recolta de grâu, peste 10 milioane de tone: „România s-a fortificat din punct de vedere agricol, deoarece fermierii s-au dotat din punct de vedere tehnologic”

Autor: Bianca Ciocotisan 28.08.2018

În ciuda fenomenelor meteorologice schimbătoare, producţia grâului din vara anului 2018 a fost de 10,2 milioane de tone, cu aproximativ 200.000 de tone mai mult faţă de 2017, atingând un nou maxim de producţie, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Într-un an cu mari probleme din punct de vedere meteorologic, anul acesta, România a fost răvăşită de o serie întreagă de fenomene naturale extreme, de la temperaturi ridicate în primăvară care au înţepenit răsăritul seminţelor şi care au generat secătuirea solului de apă, la lipsa acestor precipitaţii în intervalul de început al producţiei şi apoi urmat de evoluţii atipice cu cantităţi de apă foarte mari”, a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă.

„Vă pot spune că la grâu am recoltat mai mult decât anul trecut, deşi am avut un an greu, cu temperaturi mari, dar prin dotarea pe care au avut-o fermierii, prin urmărirea fazelor de vegetaţie, prin programul de lucru, fermierii au reuşit să adune grâul. Cea mai grea perioadă pentru grâu a fost cea de recoltat, când dintr-un calcul pe o fermă în 30 de zile a avut doar 4 zile bune de lucru, iar producţia este cu aproximativ 200.000 de tone mai mult decât anul trecut. E o producţie pe care fiermierii o merită şi pe care ţara trebuie să o folosească, iar noi toţi să o consemănam ca atare. Este prima dată când România depăşeste 10 milioane de tone de grâu”, a declarat Petre Daea.

De asemenea, potrivit bilanţului prezentat de ministrul Agriculturii, anul agricol 2018 a fost un an cu o producţie bună şi la orz şi orzoaică, mai mare decât cea de anul trecut.

„O producţie bună avem şi la orz şi orzoiaca de toamnă. În 2018, s-au recoltat 1,3 milioane de tone. Cele mai mari producţii la grâu şi orz pe judeţe au fost Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Mehedinţi, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila şi Constanţa”, a adăugat oficialul.

„România s-a fortificat din punct de vedere agricol, deoarece fermierii s-au dotat din punct de vedere tehnologic. Ţara noastră nu va mai părăsi acest piedestal pe care s-a urcat pentru că a reuşit să se fortifice”, a mai adăugat ministrul.

Datele furnizate de Ministerul Agriculturii arată că în 1990 s-au produs 7,2 milioane de tone de grâu, în 2016 producţia a însumat 8,4 milioane de tone, iar în 2017 s-au produs 10,03 milioane de tone de grâu.