Urmează ZF Pharma Summit 2018, 25-26 septembrie. Salarii duble la stat, dar pe medicii din spitalele publice îi găseşti tot la privat! „Majorările salariale nu au adus niciun beneficiu pentru pacienţi“

Autor: Mirabela Tiron 29.08.2018

♦ Membru în Comisia de Sănătate: Practica bolnavă continuă, trebuie impusă o interdicţie, măcar şefii de secţie să aleagă între stat şi privat. 



„Domnul doctor oferă consultaţii doar în zilele de vineri, dar momentan nu luăm nicio pro­gramare pentru că este în concediu“, spune un asistent de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C Iliescu din Bucureşti. La privat, programare se poate găsi joia viitoare, contra sumei de 350 de lei la acelaşi domn doctor.

Acesta este doar un caz din sistemul public de sănătate, pa­cienţii reuşesc cu greu să prindă o consultaţie la stat, la fel cum pentru o intervenţie chirurgicală aşteaptă de la câteva luni până la un an chiar (de exemplu operaţie la tiroidă la Institutul Naţional de Endo­crinologie C.I Parhon), în timp ce medicul chirurg are consultaţii şi operaţii programate şi la privat.  

„Practica bolnavă din sistem continuă în ciuda majorărilor salariale, trebuie impusă o interdicţie ca măcar şefii de secţie din spitalele de stat să aleagă între munca la stat sau cea la privat. Sunt medici care în con­tinuare şantajează pacienţii, că nu îi pot vedea la stat în baza biletului de trimitere, că nu sunt echipamente la stat şi îi aduc la privat, este o practică bolnavă care continuă în ciuda majorării salariilor. Pentru bolnavul din sistemul public, majorările salariale ale medicilor nu au adus niciun beneficiu. Exodul medicilor la privat nu a fost oprit, pentru că banii au fost daţi medicilor fără a li se impune anumite condiţii, de per­formanţă şi tot aşa. Din contră, au apărut alte anomalii, lefuri mai mari dar fără rezultate, plus inechităţi în sistem“, afirmă Emil Ungureanu (USR), vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.