Încă o încercare. Guvernul aprobă studiul de fundamentare pentru autostrada Ploieşti - Comarnic - Braşov

Autor: Mediafax 30.08.2018

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, în debutul şedinţei de guvern, că Exe­cutivul va aproba studiul de fun­da­mentare privind construc­ţia şi operarea segmentului de autos­tradă Ploieşti - Comarnic - Braşov, procedurile de atribuire urmând să înceapă din luna septembrie.

„Astăzi aprobăm studiul de fundamentare privind construc­ţia şi operarea segmentului de autostradă Ploieşti - Comarnic - Braşov, precum şi operarea autostrăzii Bucureşti - Ploieşti. Studiul de fundamentare a fost întoc­mit în conformitate cu pre­vederile Ordonanţei de Urgenţă 39 din 2018 privind parteneriatul public-privat. În luna septem­brie vor începe procedurile de atribuire şi dialogul competitiv cu investitorii, astfel încât până la sfârşitul acestui an să reuşim semnarea acestui contract deose­bit de important”, a anunţat pre­mie­rul Viorica Dăncilă, în de­butul şedinţei de guvern de ieri.

De la prima tentativă de construire a autostrăzii Ploieşti-Comarnic - Braşov au trecut 15 ani.

În 2003-2004 Guvernul României a avut prima iniţiativă de construire a autostrăzii de pe Valea Prahovei cu ajutorul investitorilor privaţi.

Dăncilă a adăugat că durata proiectare şi de execuţie este stabilită la maximum 4 ani, cu începere din anul 2019.

„Autostrada realizează legătura Capitalei cu municipiul Braşov, traversând axa turistică Sinaia – Buşteni – Azuga - Predeal. Durata de proiectare şi de execuţie este stabilită la maximum 4 ani, cu începere din anul 2019. Totodată, sunt prevăzute şi bonificaţii din partea statului dacă lucrările de execuţie se finalizează în avans, dar şi penalităţi pentru o eventuală întârziere. Durata de operare de către investitorul privat este de 20 de ani. Costurile totale estimate aferente realizării acestei investiţii se ridică la aproximativ 1,36 miliarde euro", a precizat prim-ministrul.

În şedinţa din 24 mai, Guvernul a aprobat primul pachet de investiţii strategice care vor fi realizate prin parteneriat public privat: Autostrada Ploieşti - Comarnic - Braşov, autostrada Târgu Mureş - Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni, autostrada Bucureşti - Craiova - Lugoj, Complexul Medical "Carol Davila", care se va construi în zona de nord a Capitalei şi va cuprinde Spitalul Republican, precum şi proiectul privind operarea de servicii pentru cele 15 spitale din reţeaua CFR.