Cine controlează piaţa. Jumătate din vânzările de medicamente sunt în mâinile a 50 de farmacii

Autor: Georgiana Mihalache 30.08.2018

Cele mai mari 50 de companii din retailul farmaceutic au avut afaceri cumulate de 8 miliarde de lei în 2017, iar piaţa este concentrată la vârf în urma strategiei de consolidare a marilor companii din acest sector în ultimii ani, arată datele trimise de Registrul Comerţului la solicitarea ZF.

Retailul farma a ajuns la afaceri de 17 miliarde de lei în 2017, în uşoară creştere cu 3% faţă de anul anterior, potrivit informaţiilor Registrului Comerţului, care iau în calcul doar firmele cu bilanţ depus până la jumătate lunii iulie din 2018. 

În clasamentul celor mai mari jucători apar pe primele locuri după cifra de afaceri lanţurile de farmacii de la nivel naţional care au pe piaţă câteva sute de locaţii fiecare şi s-au dezvoltat puternic în ultimii ani, preluând jucători independenţi.

La nivel naţional au fost 4.875 de companii înregistrate în 2017, în scădere cu circa 400 de firme faţă de anul anterior, în timp ce cifra de afaceri şi profitul acestor companii au crescut în aceeaşi perioadă, iar pierderile s-au diminuat. 

Evoluţia pieţei de farmacii şi a afacerilor din acest sector reprezintă una dintre temele care vor fi abordate în cadrul ZF Pharma Summit 2018, a şaptea ediţie a evenimentului organizat de ZF în 25 şi 26 septembrie.