Dolarul măcelăreşte monedele mai slabe din lumea emergentă

Autor: Catalina Apostoiu 31.08.2018

♦ Lira turcească a pierdut 1,9% în cea de-a patra zi consecutivă de scăderi.



Pesoul argentinian şi rupia indiană au atins noi minime istorice, iar lira turcească a reintrat în picaj, adăugând noi accente dramatice presiunilor resimţite de pieţele emergente cele mai vulnerabile în faţa aprecierii dolarului. Nici rubla rusească nu stă într-un loc prea sigur.

Deşi declinul monedelor Argentinei şi Turciei este adâncit de problemele economice cu care se confruntă acestea, multe alte pieţe aflate în curs de dezvoltare resimt impactul deciziilor băncii centrale americane de a majora dobânzile, împingând astfel dolarul în sus, scrie The Wall Street Journal.

Pesoul argentinian a pierdut peste 7% după o prăbuşire a încrederii investitorilor în guvernul preşedintelui Mauricio Macri. Banca centrală a intervenit pentru a stabiliza moneda locală, însă aceasta a închis totuşi şedinţa de tranzacţionare la un minim record de 34,10 în raport cu dolarul, potrivit Reuters.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că analizează cererea Argen­tinei de accelerare a programului de împrumut de 50 miliarde de dolari.

Piotr Mays, strateg la Rabobank, a declarat că scăderea continuă a pesoului în pofida programului convenit cu FMI demonstrează cât de dificil este să recuperezi încrederea odată pierdută. „Este un semnal de avertizare major pentru Turcia“.

Lira turcească a pierdut 1,9% în cea de-a patra zi consecutivă de scă­deri. Agenţia de rating Moody’s a tras semnalul de alarmă cu privire la datoriile băncilor turceşti în această săptămână. Totuşi, ministrul turc de finanţe a declarat că nu vede niciun risc major la adresa economiei sau sistemului financiar al ţării.

Potrivit Bloomberg, companiile turceşti au bilanţuri dezechilibrate, activele în valută situându-se sub datorii. Declinul lirei va îngreuna rambursarea datoriilor în valută. Bloomberg Economics estimează că această problemă va şterge 0,8% din PIB-ul Turciei în următoarele 12 luni.

Matys de la Rabobank remarcă faptul că Turcia nu a mai anunţat noi măsuri menite să refacă încrederea investitorilor de săptămâna trecută. „Comentariile recente ale oficialilor indică faptul că aceştia sunt convinşi că măsurile implementate până acum se vor dovedi suficiente, ceea ce nu este cazul.“

Randul Africii de Sud a scăzut cu 1,6%, rupia indiană a atins un nou minim istoric, iar rupia indoneziană a scăzut la un minim pe trei ani.

Yuanul chinez s-a depreciat cu 0,2%, ştergând toate creşterile înregistrate în această săptămână după ultima mişcare a băncii centrale de stabilizare a monedei.

Rubla rusească şi-a pierdut la rândul său din valoare în condiţiile în care temerile de ordin geopolitic şi problemele de pe pieţele emergente îi îndepărtează pe investitori de activele riscante.