Agenţia americană S & P a păstrat ratingul României. Ministrul finanţelor: Este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun cu măsurile adoptate de guvern

Autor: Mediafax 03.09.2018

Agenţia de rating Standard & Poor's a menţinut atât ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, cât şi perspectiva stabilă.

„Reconfirmarea ratingului Ro­mâniei este susţinută de nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe în comparaţie cu ma­joritatea statelor din Uniunea Euro­peană, de perspectivele de creştere economică solidă şi de stabilitatea monedei naţio­nale în raport cu ţările vecine“, menţionează Mi­nisterul Finanţelor.

Agenţia de rating prognozează pentru acest an o creştere a PIB-ului real cu 4,3%, pe fondul temperării consumului şi al moderării cererii externe şi o creştere medie de 3,5% pentru următorii trei ani.

„Consider de bun augur că o a doua agenţie reconfirmă ratingul şi pers­pectiva stabilă a economiei României. Este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun cu măsurile adoptate de guvern şi că ţara noastră rămâne atractivă pentru investitorii străini“, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor.

Agenţia apreciază că principalii factori care ar putea îmbunătăţi ratingul de ţară şi ar conduce la o creştere economică mai stabilă şi previzibilă, respectiv la o mai bună administrare a finanţelor publice, sunt consolidarea cadrului de guvernanţă, înregistrarea unei traiectorii mai solide în consolidarea bugetară, plasarea fermă a datoriei publice nete pe o traiectorie descendentă.

La 24 august, agenţia de rating Moody’s a menţinut calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a Româ­niei pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, ca urmare a potenţialului robust de creştere econo­mică pe termen mediu în contextul provocărilor existente de continuare a reformelor structurale; capacitatea fiscală moderată, susţinută de nivelul scăzut al datoriei publice, în ciuda riscurilor asociate de politicile fiscale prociclice; capacitatea institu­ţională moderată, care reflectă progresele înregistrate de România de când este membră a Uniunii Europene; expu­nerea moderată la riscurile externe.