Peste 40 de miliarde de dolari au fost retraşi din acţiunile europene de la începutul anului, dar Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci americane, încurajează investitorii să mai arunce o privire spre perspectivele bătrânului continent

Autor: Alex Ciutacu 03.09.2018

Nicio altă regiune nu a suferit ieşirile de capital cu care s-a confruntat Europa anul acesta, însă exact acesta este motivul pentru care una dintre cele mai mari bănci americane de investiţii, Morgan Stanley, încurajează investitorii să îşi schimbe perspectiva cu privire la aceste acţiuni, potrivit Bloomberg.

„Dintr-o perspectivă relativă, Europa arată din ce în ce mai atractiv”, scrie Graham Secker, strateg-şef în cadrul Morgan Stanley. „După ce am urmărit ieşirile masive de capital din ultimele şase luni, Europa ar putea părea neiubită şi subevaluată, exact în momentul în care începe să prindă avânt”.

Investitorii şi-au retras banii din fondurile europene de acţiuni pentru a 25-a săptămână consecutivă, ieşirile de capital ajungând la un total de 40 de miliarde dolari de la începutul anului, potrivit datelor citate de Bank of America Merrill Lynch.

Spre deosebire de acţiunile americanilor, care au experimentat intrări masive de capital în ultima perioadă, acţiunile europene suferă de pe urma tensiunilor comerciale şi ale celor politice. Anxietatea recentă din piaţă a fost generată de nesiguranţa răspândită de discuţiile controversate cu privire la bugetul guvernului italian.

Morgan Stanley arată tot spre Italia, ca risc principal pentru pieţele europene, însă susţine că această ameninţare este mult prea vizibilă în evaluări.

Un alt motiv de optimism în perspectiva Morgan Stanley este cursa pe care au făcut-o o serie de acţiuni în piaţă, şi perspectivele lor pentru finalul anului, unde o serie de sectoare au crescut mai prolific decât băncile – acestea reprezentând o felie mare din indicele Stoxx Europe 600. Indicele MSCI Europe Value a scăzut cu 6% de la începutul anului.

„Performanţa sub aşteptări şi subevaluarea băncilor devine un fenomen extrem, în ciuda faptului că o serie de factori care propulsează în mod tradiţional sectorul încep să se îmbunătăţească”, transmit strategii Morgan Stanley.