Cifrele arată bine: România ocupă locul 5 în UE la cheltuielile publice de transport şi infrastructură

Autor: Bianca Ciocotisan 04.09.2018

România se clasa în 2016 - anul în care s-au construit zero kilometri de autostradă - pe locul 5 în UE, cu un procent de 3,1% din PIB, alocat investiţiilor în transporturi şi infrastructură (rutier, naval, feroviar, aerian, inclusiv conducte), arată un raport publicat marţi de Eurostat.

Clasamentul european este condus de Luxemburg, care a alocat în 2016, pentru transport şi infrastructură, 3,7% din PIB, Ungaria cu 3,5%, Cehia cu 3,5%, Slovacia cu 3,4% din PIB şi România cu 3,1%.

La polul opus, cele trei state membre cu cel mai mic procent din cheltuielile guvernamentale pentru transport în 2016 au fost Cipru (0,6%), Irlanda (1,1%) şi Malta (1,2%).

Potrivit raportului prezentat de Biroul de Statistică al Uniunii Europene, cheltuielile guvernamentale pentru transport includ cheltuielile privind administrarea, reglementarea, construcţia şi întreţinerea infrastructurii de transport (inclusiv rutier, naval, feroviar şi aerian, precum şi orice infrastructură pentru transportul de mărfuri, cum ar fi conductele).

De asemenea, în categoria cuprinsă de Eurostat intră şi cheltuielile cu funcţionarea companiilor de transport public clasificate în sectorul administraţiei publice.