Romgaz studiază oportunitatea achiziţiei de eoliene şi panouri fotovoltaice pentru energie verde

Autor: Dragos Suciu 04.09.2018

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, studiază oportunitatea achiziţiei de eoliene şi panouri fotovoltaice pentru energie verde, cel mai important fiind, însă, să identifice zăcăminte onshore, care să înlocuiască actualele exploatări, respectiv diversificarea energetică.

Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a declarat, marţi, când a prezentat presei noua centrală termoelectrică de la Iernut, că cel mai mare producător de gaze naturale din România, care a intrat şi pe piaţa energetică, se focusează pe înlocuirea rezervelor actuale pe care le consumăm.

”În Strategia de Dezvoltare a Romgazului sunt mai multe. Şi o să vă enumăr aici câteva. Este vorba de continuarea de investiţii onshore pentru că primul nostru focus trebuie să fie pe înlocuirea rezervelor actuale pe care le consumăm cu identificarea de noi rezerve. (...) Alte posibilităţi şi alte oportunităţi de a înregistra în zona de investiţii a Romgazului se pot referi la mai multe obiective. Vă dau nişte exemple: analiza intrării în zona de perimetre offshore, în Marea Neagră, altele decât cea cu Lukoil, studiem orice fel de variantă. A doua intenţie, de a studia, de asemenea, aprofundat, şi de a vedea dacă este oportun şi necesar să diversificăm zona de business, de exemplu prin achiziţionarea unei unităţi producătoare de îngrăşăminte. Un alt exemplu, achiziţia de unităţi producătoare de energie verde şi aici ne referim şi la partea de eoliene şi la partea de fotovoltaice. În momentul acesta analizăm orice fel de oportunitate. Dar, vă repet, focusul nostru total este pe aceste două obiective: identificarea zăcămintelor onshore, care să înlocuiască actualele exploatări şi diversificarea energetică”, a spus Adrian Volintiru.

În timpul vizitei de la Iernut, a fost prezentată atât centrala aflată în construcţie, cât şi cea veche, preluată în anul 2012 de Romgaz, în urma unei datorii.

În anul 2016 Romgaz a desfăşurat o procedură de atribuire prin licitaţie deschisă în urma căreia a încheiat cu ofertantul câştigător, o asociere româno-spaniolă, un contract de lucrări ce are ca obiectiv realizarea ”la cheie” a proiectului de dezvoltare şi modernizare a termocentralei Iernut, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuţia lucrărilor necesare şi punerea în funcţiune.

Valoarea investiţiei este de circa 269 milioane de euro fără TVA. 75% din bani provin din fondul Romgaz, iar 25% reprezintă finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii.