Despăgubirile în valoare de 188 mil. lei datorate de Metrorex către Astaldi ar putea fi plătite de la buget

Autor: Bianca Ciocotisan 06.09.2018

„De la bugetul de stat se reconstituie plăţile efectuate din veniturile proprii ale societăţii care au determinat cheltuieli suplimentare stabilite prin hotărâri judecătoreşti şi arbitrale în cadrul proiectelor de investiţii finanţate de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile”, se precizează în proiect.

„Metrorex beneficiază de sume de la bugetul de stat pentru: - rambursări de credite, inclusiv dobânzile şi comisioanele aferente, contractate de Metrorex cu destinaţia realizării investiţiilor şi garantate de stat; stingerea obligaţiilor Metrorex stabilite prin hotărâri judecătoreşti şi arbitrale, care constituie titluri executorii, aferente investiţiilor fără existenţa culpei companiei”, precizează Ministerul Transporturilor.

La sfârşitul lunii august, Corpul de Control al Ministrului Transporturilor (MT) a analizat circumstanţele care au pus în sarcina Metrorex despăgubirea de 188 de milioane de lei atribuită constructorilor Magistralei 5 Drumul Taberei – Eroilor.

Societatea trebuie să despăgubească asocierea formată din Astaldi S.p.A - FCC Construccion SA, Delta ACM 93 SRL şi AB Construct SRL pentru revendicări solicitate în perioada 2011-2015. „Metrorex face acum toate demersurile pentru achitarea datoriei de 188 de milioane de lei (aproximativ 40 de milioane de euro) stabilite printr-o hotărâre a instanţei în anul 2017, rămasă definitivă şi irevocabilă în luna mai 2018, fără a afecta activitatea societăţii”, arată reprezentanţii Metrorex.