Guvernul explică înaintea Statisticii ce a adus creşterea economică de 4% din SI/2018: serviciile şi industria

Autor: Iulian Anghel 07.09.2018

♦ Institutul Naţional de Statitică (INS) va publica astăzi detaliile despre componentele economiei care au adus creşterea de 4% din semestrul întâi 2018. Guvernul PSD insistă că datele din economie îl îndreptăţeşte să-şi menţină prognoza de creştere, pe tot anul, de 5,5%.



PIB-ul a crescut în primul semestru cu 4%, o creştere bună, dar departe de prognoza pe care guvernul şi-a construit bugetul, de 5,5%.

Ultima rectificare bugetară, aprobată miercuri, menţine datele bugetului în ţinta de creştere economică de 5,5%, dar şi reevaluarea prognozei de PIB, de la 908 miliarde de lei (cifră avansată la construcţia bugetului) la 945 de miliarde de lei (prima variantă de rectificare bugetară din august).

„Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării creşterii economice de 5,5% utilizată la fundamentarea legii bugetului de stat pentru anul 2018 şi un produs intern brut în valoare nominală de 945 de miliarde de lei, faţă de 907,9 miliarde lei cât  s-a estimat iniţial. În principal, plusul de circa 37 miliarde lei se explică prin diferenţa dintre datele estimate pentru anul 2017 utilizate la elaborarea bugetului şi datele statistice publicate de Institutul Naţional de Statistică, precum şi prin reestimarea deflatorului produsului intern brut“, potrivit notei de fundamentare a rectificării bugetare.