Cine controlează împrumuturile luate de România. Băncile finanţează jumătate din datoria publică internă de 48 mld. euro, fondurile de pensii private 20%, iar străinii 17%

Autor: Claudia Medrega 07.09.2018

♦ România înregistrează una dintre cele mai ridicate ponderi ale expunerii băncilor faţă de sectorul guverna­mental.



Băncile deţin aproape jumătate din datoria publică internă, în timp ce fondurile de pensii private au aproxi­mativ o cin­cime, conform datelor Ministe­rului Finanţelor.

Concret, titlurile de stat emise pe piaţa internă, în lei şi în euro, sunt deţinute în proporţie de circa 48% de sectorul bancar.

Din titlurile în lei, băncile locale aveau la sfârşitul primului semestru 46,4%, iar din titlurile în euro deţineau peste 65%.

România înregistrează una dintre cele mai ridicate ponderi ale expunerii băncilor faţă de sectorul guverna­mental. Ponderea în total active a deţinerilor de titluri de stat ale băncilor autohtone şi a creditelor acordate de către acestea sectorului guvernamental a urcat peste 20%, plasând România pe podium în Uniunea Euro­peană. Ponderea expunerii băncilor din România faţă de stat este de 2,5 ori mai mare decât media UE.

Clienţii rezidenţi aveau în S1/2018 o pondere de 34,4% din titlurile de stat emise pe piata internă, din care 18,3% revin fondurilor de pensii private.

Ponderea deţinerilor nerezi­denţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă a coborât la finele lunii iunie 2018 până la 17,7%, după ce în primul trimestru se apropiase de 19%.

Participaţia populaţiei la finanţarea statului este de aproximativ 1%.

Datoria publică - internă şi externă - era la sfârşitul primului semestru de circa 370 mld. lei (80 mld. euro), repre­zentând 39,5% din PIB. Datoria publică internă este circa 48 mld. euro.