INS: Salariul mediu pe economie a scăzut în iulie la 2.708 lei net, respectiv 4.510 lei brut

Autor: Dan Straut 07.09.2018

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (6.566 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.575 de lei)”, arată un comunicat al INS.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%.

Potrivit INS, indicele câştigului salarial real (creşterea ajustată cu inflaţia) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 108,4%. Indicele câştigului salarial real a fost de 100,0% pentru luna iulie 2018 faţă de luna precedentă, iar faţă de luna octombrie 1990 indicele câştigului salarial real a fost de 195%, la aceeaşi valoare din luna iunie 2018.

În luna iulie 2018, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat în activităţile din sectorul economic, în aproape egală măsură, atât scăderi, cât şi creşteri faţă de luna precedentă. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 18,9% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, 15,7% în activităţi de editare, respectiv cu 10,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
- cu 4%-5% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice;
- cu 3%-% în tranzacţii imobiliare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, telecomunicaţii.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 21,3% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 11% în extracţia minereurilor metalifere;
- cu 4,5%- 6,5% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, industria metalurgică, fabricarea produselor din tutun, captarea, tratarea şi distribuţia apei;
- cu 2,5%- 3,5% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, transporturi pe apă, colectarea şi epurarea apelor uzate, cercetare-dezvoltare, agricultură, vânătoare şi servicii anexe.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-3,7%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-0,1%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţie publică (+0,5%) comparativ cu luna precedentă.

Potrivit metodologiei INS, câştigul salarial mediu brut lunar se determină „prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri (excluzând sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anteriori, contravaloarea tichetelor/voucherelor de vacanţă) la numărul mediu al salariaţilor”.