6 miliarde de euro pentru refacerea căilor ferate în următorii 10 ani. De unde bani?

Autor: Mediafax 10.09.2018

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2018-2022, care prevede costuri totale necesare refacerii infrastructurii feroviare de 6,12 miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani, pentru un total de 8.245 de km de linii ferate.

În privinţa reînnoirii altor elemente critice ale infrastructurii feroviare, deoarece, spun specialiştii CFR Infrastructură, „nu există standarde de cost definite şi aprobate, s-a propus o medie anuală de 100 milioane euro, începând din al şaselea an al programului”.

„O astfel de medie anuală este considerată o valoare minimă rezonabilă a finanţării care să poată permite reînnoirea elementelor de infrastructură scadente care prezintă defectări critice din punctul de vedere al siguranţei, de natură să impună limitări ale vitezelor de circulaţie a trenurilor”, se arată în proiectul Strategiei de dezvoltare.

„În primii 5 ani ai programului s-a propus o creştere progresivă a finanţării de la nivelul actual până la media anuală menţionată mai sus. Costurile estimate în lei au fost stabilite luând în consideraţie un curs de referinţă de 4,6 lei/euro”, arată documentul.