Top 30 crescători de vaci de carne din România. Sectorul de peste 500 de milioane de lei se bazează în proporţie de 70% pe export, iar carnea de porc şi cea de pasăre rămân preferatele românilor

Autor: Roana Rotaru 10.09.2018

Creşterea vacilor de carne, un sector cu afaceri cumulate de peste 506 mil. lei (111 mil. euro) în 2017, se bazează în proporţie de peste 70% pe export, în contextul în care românii preferă carnea de porc şi de pasăre.

Un român consumă anual 6,1 kilograme de carne de vită, de 5 ori mai puţin faţă de consumul de carne de porc (32,9 kilograme) şi de 4 ori mai puţin faţă de consumul de carne de pasăre (24,1 kilograme), potrivit celor mai recent date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Exportul este baza profitului în acest sector. Circa 70% din efectivul de bovine de carne al României merge la export. Consumul intern este redus. Românul nu prea consumă carne de vită. Prin tradiţie este un mare consumator de carne de porc. Nu cred că din cauza că e mai scumpă carnea de vită. Dacă am merge pe ideea că preţul este principalul criteriu de selecţie, carnea de pasăre ar trebui să fie pe primul loc la consum  şi nu e“, a spus Mary Pană, preşedintele ACEBOP (Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România).