ZF Live. David Lipper, actor la Hollywood şi Alin Calbău, organizator cursuri de public speaking: Ştiu peste 20 de producători americani care vor să vină în România

Ziarul Financiar 16.09.2018

Deşi şcoala românească de actorie este foarte diferită faţă de cea de la Hollywood, regizorii americani sunt interesaţi să vină în România.  În urma cursului susţinut de David Lipper în 2012, participanţii s-au adaptat rapid tehnicii americane a Ivanei Chubbuck şi s-a observat o îmbunătăţire în practicarea limbii engleze, ceea ce este semn bun pentru producătorii de Hollywood.

„ În mai puţin de o lună, am avut cinci dintre cursanţi într-un film american. Economia România va creşte, deoarece ştiu peste 20 de producători americani care vor să vină în România”, a precizat David Lipper în cadrul emisiunii de business ZF Live.

David Lipper se află la Bucureşti pentru a susţine un curs de actorie după metoda Ivanei Chubbuck. Ivana Chubbuck, profesoară şi trainer în actoriei şi dezvoltare personală la Hollywood, va susţine worshop-uri în Bucureşti în decembrie 2018. Charlize Theron, Halle Berry, Brad Pitt, Sylvester Stallone şi Jim Carrey sunt doar câteva nume care au beneficiat direct de tehnica Ivanei Chubbuck.

„Ivana Chubbuck va susţine worshop-uri în Bucureşti în decembrie şi are nevoie ca actorii să cunoască tehnica ei. Eu voi alege cei mai buni 16 actori din România care vor lucra cu ea”.

David Lipper este asociatul Ivanei de peste 20 ani şi va iniţia participanţii acestui program în tehnica Ivana Chubbuck în Bucureşti. Acesta a turnat opt filme în România, iar în prezent va începe filmările pentru încă trei filme.

Unul dintre cursanţii Ivanei este Alin Calbău, fondatorul Magnolia Acting Studio şi organizatorul acestui curs de actorie şi public speaking.

„M-am înscris în programul Ivanei şi am urmat cele trei luni de cursuri cu Frantz Turner. La finalul acestora, mi-am dat seama că am nevoie în continuare de acest program, atât pentru dezvoltarea mea personală, cât şi pentru a-mi recăpăta încrederea de mult pierdută”, a precizat Alin Calbău.

România este recunoscută pentru regizorii şi actorii care au numeroase premii la festivalurile de film. De asemenea, echipele din spatele camerelor sunt foarte apreciaţi, ceea ce constituie un pachet atractiv pentru producătorii americani.

„Sunt foarte mulţi actori talentaţi, care au nevoie să fie pregătiţi pentru că va fi nevoie de ei. Actorii români trebuie să înveţe să fie pro-activi, să ia ei decizii şi să conducă acţiunea. Românii au tendinţa să se focuseze pe alegeri negative, în care ei sunt victimele”, a precizat David Lipper.

Actorii români trebuie să se focuseze pe un lucru la care doresc să ajungă, chiar dacă în jurul acelui target sunt obstacole. În prezent, acţiunea românească este construită în jurul unei probleme, iar cei ce vizionează astfel de film empatizează.

„Dacă asculţi conversaţii din România, lumea vorbeşte de guvern şi de trafic. În Los Angeles, oamenii vorbesc despre ceea ce au de făcut. Este vorba de mentalitate”, a explicat David Lipper.

România are toate ingredientele pentru ca industria cinematografică să se dezvolte. De la castele până la studio-ul din Buftea

Cursurile sunt dedicate unui număr maxim de 50 de participanţi care trebuie să fie cunoscători de limbă engleză. Participanţii la curs vor lucra în două grupe separate, pe o durată de 12 săptămâni.

„Sunt mai multe fete decât băieţi. Fetele vor să înveţe ceva diferit şi sunt mai deschise către nou”, a spus Alin Calbău.

Aceste trei luni intense se vor finaliza cu un Masterclass susţinut chiar de Ivana Chubbuck. Costul total al cursului este de 2.500 de euro.

„În acest preţ este inclusă şi cartea  The Power of the Actor a Ivanei, care este şi ghidul principal utilizat în cadrul acestei curs. De asemenea, sunt incluse cocktail party şi diploma de la finalizarea cursului”, a explicat Alin Calbău.

În timpul cursului, regizorul Anthony Hickox va urmări evoluţia studenţilor şi va alege actori pentru filmele lui. Anthony Hickox urmează să filmeze două filme în România, dintre care una îl va avea în producţie pe Jean-Claude Van Damme.

 „Vreau să le dau cele mai bune oportunităţi să fie văzuţi de regizori americani şi să joace în filme. Teoria şi educaţia este importantă, dar vreau să învăţ ceva care să conducă direct pe platoul de filmare”, a spus David Lipper.

În general, bugetul pentru un film poate ajunge la trei milioane de euro. Însă sunt filme precum cel cu Jean-Claude Van Damme, în care bugetul variază între 15 şi 20 de milioane de euro.  

„Este foarte important să ai un nume celebru, care să ajute publicul la alegerea filmului pentru a fi vizionat. Este la fel ca orice alt produs.”.  

Sunt două sisteme de plată a actorilor, în uniune este un grafic care trebuie respectat. În afara uniunii, producţia decide salariul fiecărui actor, deoarece nu sunt reguli. Dar pentru ca un actor de calitate să joace în afara uniunii trebuie poate să fi plătit şi cu 1.500 de euro pe zi, a punctat David Lipper.