INS: Vânzările de produse industriale au crescut cu 14,2% în primele 7 luni, comenzile - cu 19,8%

Autor: Dan Straut 11.09.2018

„În perioada ianuarie-iulie 2018, comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2017, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut cu 14,2%”. Iar comenzile noi din industria prelucrătoare „au crescut în termeni nominali cu 19,8%”, arată datele INS.

Cifra de afaceri din industrie, în perioada ianuarie-iulie 2018, comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2017, a crescut pe ansamblu cu 14,2% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+14,5%) şi industriei extractive (+4,8%).

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (+19,3%), industria bunurilor de capital (+17,9%), industria bunurilor intermediare (+13,3%), industria bunurilor de uz curent (+8,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,3%).

Potrivit INS, comenzile noi din industria prelucrătoare, în perioada ianuarie-iulie 2018, comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2017 au crescut pe ansamblu cu 19,8%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+24%), industria bunurilor intermediare (+16,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+5,4%).

În terminologia statisticienilor, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe”.

Comenzile noi din industrie reprezintă „valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate”. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.