Adrian Vasilescu, BNR, încearcă să liniştească lucrurile după surpriza făcută de inflaţia din august, care a crescut la 5,1%

Autor: Iulian Anghel 11.09.2018

BNR se aştepta ca inflaţia să crească în august, pentru că ştia de majorarea preţului la gaze, sursa principal a inflaiei de 5,1%, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale.

Va alege BNR să majoreze dobânda-cheie, pentru stăvilirea inflaţiei, având în vedere că ţinta de inflaţiei este de 2,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual?

“Asta nu se poate şti niciodată, înainte de a se întâmpla. Dar, personal, nu cred că Banca Naţională va majora dobânda - cheie pentru că noi am decis dobânda de 2,5%, când inflaţia era la 5,40%. Acum este la 5,06%, deci mai jos. Noi nu am ales să ducem dobânda la nivelul inflaţiei, ci la jumătate. O creştere a dobânzii-cheie ar fi un impuls pentru creşterea ROBOR care este acum la 3,5%”, a comentat Vasilescu.

El crede ă ROBOR va rămâne la un punct peste dobânda-cheie.

“ROBOR mai poate creşte doar dacă băncile fac prostii. Adică, în loc să vină la noi se duc la vecin care îi imprumută cu 3,75%, să zicem”.

Inflaţia în august a sărit din nou de 5%, după ce părea că intră pe o pantă descendentă.

În august preţurile de consum, comparativ cu luna august 2017 au crescut cu 5,1% şi asta după ce în iulie scăzuse la 4,56% de la 5,41% în iunie. Creşterea din august s-a făcut pe fondul majorării cu 6,78% a preţurile la mărfurile nealimentare, cu 4,15% a celor alimentare şi cu 2,61% a serviciilor.

În august, faţă de iulie, preţurile, pe total, au crescut cu 0,28%.

 

INS anunţă SFÂRŞITUL petrecerii în România: Cea mai proastă veste primită de guvern 

 

 

DECIZIE ŞOC: Unul dintre cei mai cunoscuţi retaileri online din piaţă intră în FALIMENT deşi are un profit uriaş 

 

 

CUTREMUR total în lumea financiară. A început o nouă prăbuşire. Investitorii sunt disperaţi şi au început să scoată masiv banii