10 ani de la criză: acţiunile celei mai influente bănci americane Goldman Sachs, salvată în extremis, au crescut cu 78% faţă de momentul Lehman Brothers

Autor: Dan Grigore Ivan 12.09.2018

Valoarea de piaţă a Goldman Sachs a crescut cu 78% faţă de 15 septembrie 2008, atunci când Lehman Brothers, a patra bancă de investiţii a Americii atunci, anunţa că intră în faliment. Sectorul financiar şi-a revenit mai greu faţă de media pieţei. În aceeaşi perioadă, indicele Dow Jones a crescut cu peste 123%. 

Goldman Sachs a fost salvată de la momentele grele din preajma crizei de intervenţia lui Warren Buffett, care a cumpărat acţiuni de peste 5 miliarde dolari, în vreme ce Trezoreria americană a cumpărat acţiuni preferenţiale de 10 miliarde dolari. Pe 21 septembrie 2008, Goldman Sachs a devenit o bancă comercială, tocmai pentru că facilităţile din partea Fed-ului în cazul unei crize prelungite erau mai uşor de solicitat din această poziţie.

În prezent, Goldman Sachs valorează peste 87 miliarde dolari, după ce în ultimii ani a înregistrat creşteri importante pe fodul îmbunătăţirii situaţiei financiare şi al unei profitabilităţi în plină ameliorare din partea întregului sistem bancar american.

Cel mai câştigat domeniu după criza din 2007-2009 este cel al tehnologiei, cu o apreciere de peste patru ori a indicelui NASDAQ, performanţă de două ori mai bună decât media americană. Majoritatea burselor lumii au revenit peste niveluri din preajma crizei, unele chiar depăşind cu peste 100% valorile de atunci. Cu toate acestea, bursa românească, precum şi majoritatea celor din regiune, afişează valori mai mici decât înainte de criză.