Companiile măturate de criză: 20 de firme româneşti lideri de piaţă acum un deceniu au sfârşit în insolvenţă sau faliment

Autor: Dana Ciriperu 12.09.2018

Compania din agrobusiness Interagro, controlată de Ioan Niculae, constructorii Romstrade (Nelu Iordache), Confort Timişoara (Georgică Cornu), distribuitorii de medicamente Relad, Polisano sau ADM Farm, distribuitorul de bunuri de larg consum Astral Impex din Arad, traderul de energie KDF Energy sau retailerul de încălţăminte Leonardo (Florin Panea) erau în 2009 lideri de piaţă în industriile în care activau, cu afaceri de sute de milioane de lei şi mii de angajaţi.

Toate aceste companii au fost puse la pământ de criză, iar o parte din ele au deja eticheta de faliment trecută în dreptul businessului la Registrul Comerţului. Măturate de criză, de anchete penale în care au fost implicaţi acţionarii, de competiţia cu mari jucători străini, 20 dintre cele mai mari 100 de companii antreprenoriale din 2009 nu mai au activitate în prezent. Aveau împreună afaceri de 12 mld. lei  şi peste 13.000 de angajaţi în 2009, arată datele din anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie. În 2018 zece dintre ele sunt dizolvate sau în faliment.