Radu Comşa, consultant în politici de sănătate: Există o corelaţie între taxa clawback şi notificările de discontinuitate la medicamente

Autor: Mirabela Tiron 12.09.2018

Taxa clawback este o barieră în calea accesului la medicamente, există o legătură directă între evoluţia acestei taxe şi notificările de discontinuitate la medicamente pe motive comerciale, a declarat Radu Comşa, consultant în politici de sănătate, în cadrul unui eveniment al Coaliţiei pentru Sănătate Europeană, organizat în campania ,,Ai dreptul la Sănătate ca în Europa".

“Taxa clawback afectează rezultatele oricărui medicamente, mai ales când o combini cu preţul medicamentelor (stabilit la nivelul minim european-n. red). Pentru mulţi producători, menţinerea unor medicamente pe piaţă nu se justifică economic. Începând cu anul 2016 există o corelaţie între numărul de notificări  (motive comerciale şi renunţare la APP-autorizaţii de punere pe piaţă) şi taxa clawback. Estimările arată că taxa ar putea ajunge la 30% în 2019, nu are egal în nicio altă ţară europeană”, a mai spus Comşa.

Şi Liviu Popescu, director relaţii externe ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente) a precizat că dacă taxa clawback va continua să crească atunci vor fi retrase tot mai multe medicamente de pe piaţă, fără a menţiona câte au fost retrase până acum. ARPIM include 29 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente inovatoare, prezente pe piaţa locală, printre care Pfizer, Amgen, Sanofi sau Roche, potrivit datelor de pe site-ul asociaţiei.