Piaţa de soft şi servicii de IT trece de 5 mld. euro în 2019

Autor: Adrian Seceleanu 13.09.2018

Piaţa locală de software şi de servicii de IT va depăşi în 2019 două praguri istorice: numărul de IT-işti va trece de 100.000, iar valoarea totală a industriei va trece de 5,1 miliarde de euro, conform unui studiu realizat de compania de cercetare şi consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC) şi Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS).

Evoluţia va fi susţinută practic de exporturi, care sunt aşteptate să atingă în 2019 valoarea de 4 mld. euro, cu 1 mld. euro mai mult decât în 2017, în timp ce piaţa internă va avea o creştere nesemnificativă. Avem „o piaţă internă sub­dezvoltată, îngheţată“, situaţie care are un impact puternic negativ asupra ecosistemului local de firme hi-tech care nu au astfel o piaţă „de acasă“ unde să îşi poată testa produsele înainte de a ataca pieţele externe, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Teodor Blidăruş, preşedintele ANIS. „E greu să discutăm de investiţii într-o ţară în care practic tot ce se creează se gândeşte pentru export“.

Din punctul de vedere al proiectelor de IT, „admi­nistraţia publică centrală şi locală“ din România „se află în degringoladă“, fiind incapabilă să genereze planuri „de substanţă, cu valoare adăugată“, a declarat şi Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al PAC.