Un sfert din toţi „pantofarii“ români lucrează în judeţul Bihor. La polul opus, aproape jumătate din judeţe sunt invizibile pe harta locală a producţiei de încălţăminte

Autor: Cristina Roşca 13.09.2018

Peste 50.000 de oameni lucrează în România în producţia de încălţă­minte, piaţa locală fiind unul dintre cei mai mari jucători europeni şi mondiali din domeniu.

Din totalul numărului de salariaţi circa un sfert sunt localizaţi în judeţul Bihor, aflat la graniţa cu Ungaria. La polul opus, circa 20 dintre judeţele României sunt invizibile pe harta locală a producţiei de încălţă­minte. În total, există peste 1.800 de firme care produc încălţări şi genţi, acestea având afaceri cumulate de aproape 5,6 mld. lei, arată datele de la Registrul Comerţului. Dintre acestea, circa 285 sunt amplasate în judeţul Bihor, iar acestea angajează 12.600 de oameni şi au afaceri cumulate ce merg spre 1,3 mld. lei.  Apropierea de Vest, infrastructura bună către Occident, unde au sediul clienţii, şi salariul mediu cu până la o treime sub media pe economie, toate au fost argumente care au convins marii producători de pantofi să îşi amplaseze aici fabricile.

Dacă doar cinci judeţe „ţin în mâini“aproape două treimi din industrie, la polul opus, mai bine de 20 de judeţe precum Giurgiu, Olt, Vrancea, Mehedinţi sau Teleorman sunt practic invizibile pe această hartă. Acest sector îşi concentrează acti­vitatea în anumite zone, cunoscute pentru specializarea în domeniu încă dinainte de ’89. Judeţele sărace din sud-estul ţării şi din regiunea Moldovei sunt cunoscute mai degrabă pentru producţia de haine, unde salariul mediu este chiar mai mic. Producţia de pantofi s-a concentrat în centru şi vest.