Dezvăluirile şefului companiei de consultanţă Pierre Audoin: În 1999 instituţii ale statului au “îndepărtat” două grupuri europene care aveau în plan să deschidă mari centre de servicii IT în Bucureşti. Am fi avut acum 200.000 de oameni în IT şi o industrie de 10 mld. euro

Autor: Adrian Seceleanu 13.09.2018

România a pierdut în 1999 o şansă istorică de a deveni centrul industriei de servicii de IT din Europa de est şi de a avea o piaţă de 10 mld. euro cu un număr de 200.000 de angajaţi, de peste două ori mai mult decât are în prezent, din cauza respingerii de către autorităţi a planurilor prezentate de “două mari grupuri europene” care ar fi vrut să facă pe plan local “cele mai mari investiţii” din regiune.

“Au fost două mari grupuri europene care în 1999 au dorit să vină în România şi sa facă cele mai mari investiţii din momentul respectiv din Europa de Est în IT şi care au fost să spunem îndepărtaţi de o atitudine de respingere aproape pe faţă de autorităţile. Nu mă refer la Guvern care a avut toate intenţiile bune, ci de exemplu la FPS (Fondul Proprietăţii de Stat – n. red.) din perioada respectivă”, a dezvăluit în cadrul unei conferinţe de presă Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al companiei de cercetare şi consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC).

“Ar fi fost un pas important nu doar prin prisma investiţiilor ci şi pentru că s-ar fi pus reflectoarele pe România instantaneu. Ar fi fost semnul care ar fi creat din România piaţa far din Europa de Est”. Reprezentantul PAC nu a dorit să spună numele companiilor care au dorit să intre pe piaţa locală în 1999.

Dacă ar fi spus “da” acelor propuneri România ar fi avut acum o industrie cu o valoare de peste două ori mai mari şi un număr de peste două ori mai mari de angajaţi, aşa cum calculase în 1998 francezul Pierre Audoin, fondatorul companiei de consultanţă, pe fondul unor discuţii avute la acea dată cu Guvernul României.

“În discuţiile cu cabinetul Radu Vasile, Pierre Audoin spunea că în mod normal piaţa de IT, de software ar trebui să ajungă în 20 de ani la a 20-a parte din piaţa franceză. Dacă ne uităm astăzi la piaţa locală din Franţa aceasta este la 50 de miliarde de euro - deci a 20-a parte ar însemna 2,5 mld. euro. Industria de soft şi servicii de IT din România ar fi trebuit să ajungă în viziunea lui la a a zecea parte din industria de IT franceză, care este undeva la peste 100 mld. euro. Unde am ajuns? Piaţa locală este doar la un miliard de euro iar per ansamblu industria de IT este la jumătate din acea previziune. Pierre Audoin a spus că România are potenţialul de a crea o industrie în care să fie angajată 1% din populaţie - aproximativ 200.000 de oameni. Astăzi suntem undeva sub 100.000 - şi am fi putut avea 200.000”.