Deficitul de cont curent a depăşit la şapte luni 4,8 mld. euro. Creşte presiunea pe curs

Autor: Iulian Anghel 14.09.2018

Deficitul de cont curent din primele şapte luni ale acestui an a fost de peste 4,8 miliarde de euro, o creştere de 15,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, influenţat puternic de deficitul comercial care continuă să se adâncească.

Datele la şapte luni oferă sub­­stan­ţă pentru a evalua un de­ficit de cont curent, la final de an, de 4% din PIB, o situaţie de­loc comodă, având în ve­dere că o economie poate suporta un de­ficit de cont curent de 3% din PIB, dar ar putea avea probleme dacă acesta este depăşit.

Contul curent este încă în echilibru, graţie excedentului comerţului internaţional cu serviciile. Creşterea deficitului de cont curent înseamnă cerere suplimentară de valută pe piaţă. Deficitul comercial a fost, la şapte luni, de 7,1 miliarde de euro, cu peste un miliard de euro peste deficitul la şapte luni înregistrat în 2017 (plus 16%). Excedentul exportului de servicii a fost, în schimb, de 4,3 miliarde de euro, mai mic cu peste 200 mil. euro decât cel înregistrat în primele şapte luni din 2017 (minus 5,5%). Astfel, deficitul contului curent s-a adâncit. În iulie, exporturile de bunuri au ajuns, din nou, sub importuri, deşi, la şase luni, ex­porturile crescuseră mai bine decât impor­turile. Astfel, ideea că exportul net de bunuri ar putea să ajute la creşterea economică în 2018 rămâne o iluzie. „Statisticile confirmă tendinţele de intensificare a deficitului de cont curent şi de creştere a datoriei externe totale. De asemenea, datele indică maturitatea ciclului investiţional, evoluţie influenţată şi de provocările din sfera echilibrelor macroe­conomice”, a comentat Adrian Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, într-un raport al instituţiei de credit.

Potrivit datelor publicate ieri de BNR, în structură, în primele şapte luni, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 16,4% (999 de milioane de euro), ajungând la peste 7 miliarde de euro.

În schimb, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 255 de milioane de euro, reprezentând o scădere de -5,5% în primele şapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 4,3 miliarde de euro.

Balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai redus cu 820 mil. euro, repre­zentând o scădere de 21,3%, până la 3 mld. euro, iar balanţa veniturilor secundare un excedent mai mic cu 215 mil. euro, respec­tiv o scădere de 18,2%, până la 967 mil. euro.

Turismul adânceşte deficitul de cont cu­rent în mod semnificativ. Românii au chel­tuit în străinătate, la şapte luni, 1,9 mld. euro, cu 760 mil. euro mai mult decât au cheltuit străinii în România. Serviciile de transport sunt cele care echilibrează balanţa, excedentul, la şapte luni, fiind de 2 mld. euro.

 

ISD-urile, plus 1,7%

♦ Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România (ISD) au însumat, în primele şapte luni din an, 2,3 miliarde de euro, o creştere de 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Din acest total, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,17 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 135 de milioane de euro.

 

Datoria externă, plus 4,4%

♦ În primele şapte luni, datoria externă totală a crescut cu 4,4% (4,1 miliarde de euro) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 97,5 de miliarde de euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 66,9 de miliarde de euro, la 31 iulie 2018 (68,6% din totalul datoriei externe), în scădere cu 2,4% faţă de finele anului trecut. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 iulie 2018 30,6 de miliarde de euro (31,4% din totalul datoriei externe), în creştere cu 23,2% faţă de 31 decembrie 2017.