C&W Echinox: Nu există companii care să plece din Bucureşti către oraşe din provincie, însă marile oraşe din ţară au luat din potenţialul de creştere al Capitalei

Autor: Bogdan Alecu 14.09.2018

♦ Bucureştiul rămâne starul pieţei de birouri din România, însă Clujul, Timişoara sau chiar Iaşiul şi Braşovul pot atrage extinderi ale companiilor deja prezente în Capitală ♦ De relocare, adică de închidere în Bucureşti şi deschidere într-un alt oraş, nu s-a discutat niciodată oficial până acum.



„Nu există companii care să plece din Bucureşti şi să se mute în oraşe regionale. Dar sunt companii care decid să se extindă într-un alt oraş din ţară şi implicit să ia cumva din creşterea de aici. Anul acesta înregistrăm cereri pentru companii nou-intrate în România şi care merg direct către oraşe regionale, precum Timişoara, Cluj, Iaşi sau Braşov, fără a se uita şi la Bucureşti“, explică Mădălina Cojocaru, partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Stocul de birouri din marile oraşe regionale - Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov - s-a dublat în ultimii cinci ani şi va continua să crească într-un ritm accelerat, urmând ca în 2019 să fie depăşit pragul de 1 milion de metri pătraţi, potrivit studiului Office Market Regional Cities, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

La finalul primului semestru din acest an, stocul de birouri de clasa A şi B din cele patru oraşe a ajuns la un nivel de 780.000 mp, în creştere cu 12% sau echivalentul a 87.000 de metri pătraţi, faţă de perioada similară a anului trecut. Cea mai mare piaţă regională rămâne Cluj-Napoca, cu un stoc de 282.000 de metri pătraţi, în timp ce pe poziţia a doua a urcat Timişoara, cu un stoc de 213.000 mp, după ce în ultimele 12 luni au fost livrate spaţii noi cu o suprafaţă de aproape 70.000 de metri pătraţi. Stocul de birouri moderne din Iaşi a rămas stabil, la circa 180.000 mp, în timp ce Braşovul a ajuns la un stoc de 103.000 mp.

Anul 2018 se prefigurează ca fiind cel mai bun pentru piaţa de birouri din aceste oraşe, li­vrările totale fiind estimate la circa 122.000 de metri pătraţi. Ritmul de dezvoltare este preconizat să accelereze în 2019, când sunt anunţate spre livrare noi proiecte cu o suprafaţă cumulată de circa 190.000 de metri pătraţi, testând astfel pragul de 1 milion de metri pătraţi. Spre comparaţie, tot la finalul anului 2019 estimăm că stocul de birouri din Bucureşti va atinge nivelul de 3 milioane de metri pătraţi.

 „Observăm că piaţa de birouri din marile centre regionale continuă să se dezvolte, fiind alimentată de energia şi competenţele celor peste 180.000 de studenţi din aceste oraşe. Uitându-ne la marile proiecte, tonul a fost dat la Timişoara, de proiectul City Business Center, urmat de proiectele United Business Center din Iaşi şi The Office în Cluj. În ultimul an, Timişoara a revenit în prim-plan, prin proiecte precum Openville, ISHO şi Vox Technology Park, în timp ce la Braşov proiectul Coresi continuă să se extindă, urmând ca în 2019 să intre în piaţă şi clădirile dezvoltate de AFI Europe“, a spus Mădălina Cojocaru.

Cu rate ale şomajului cuprinse între 0,9% în Timiş şi 3,6% în Iaşi, cea mai mare pro­vo­care a dezvoltatorilor şi a ocupanţilor de bi­rouri se anunţă a fi recrutarea şi retenţia talen­telor, astfel că accesibilitatea, proximi­tatea faţă de centrele de interes (facultăţi, res­ta­urante, zone de entertainment etc.) şi dotă­rile tehnice vor face diferenţa între proiecte.“

De altfel, se remarcă faptul că aproximativ un sfert din stocul de birouri existent în aceste oraşe este poziţionat în imediata vecinătate a centrelor comerciale dominante, astfel că angajaţii au acces la o gamă largă de opţiuni pentru masa de prânz, dar şi la magazine, servicii şi activităţi pentru petrecerea timpului liber după încheierea programului.

Chiriile pentru spaţiile din clădirile de clasă A variază între 11 şi 13 euro/mp/lună în Braşov şi ajung la 13,5 - 15 euro/ mp/ lună în Cluj, în timp ce taxa cu serviciile variază în intervalul 2 - 3,5 euro/mp/lună, în funcţie de specificul fiecărei clădiri.

 

Cea mai mare livrare din 2019

♦ Cluj-Napoca: Advancity Offices, 7.000 mp GLA dezvoltat de Hexagon Group

♦ Timişoara: ISHO faza a doua, 17.000 mp GLA, dezvoltat de Mulberry Development

♦ Iaşi: Ideo II, 10.000 mp GLA, dezvoltat de Tester Group

♦ Braşov: Coresi Business Park III, 13.200 mp, dezvoltat de Ascenta Management/Ceetrus

Sursa: C&W Echinox