Românii cheltuie în medie 70 de lei pe medicamente în fiecare lună, în creştere cu 15% faţă de acum cinci ani

Autor: Georgiana Mihalache 14.09.2018

Aproximativ 70 de lei pe lună sunt cheltuiţi într-o gospodărie din România pe medicamente, ceea ce reprezintă 10% dintre cheltuielile totale, potrivit unui studiu realizat de Coface. În topul cheltuielilor, medicamentele sunt în primele trei produse nealimentare cumpărate după tutun şi carburant, mai arată Coface într-un comunicat de presă privind piaţa distribuţiei de medicamente.

Comparativ cu 2012, cheltuielile lunare pentru produsele farmaceutice au crescut cu peste 10 RON. O explicaţie ar fi deschiderea de noi farmacii, puncte farmaceutice şi depozite farmaceutice, care în 2017 au atins maximul ultimilor 6 ani - 9.947 de unităţi”, potrivit Coface.

În ceea ce priveste sectorul de comerţ al produselor farmaceutice în România, profitabilitatea sectorului a crescut în 2016 până la 3,9%, de la 3,1% în 2015.

„Deşi a crescut profitabilitatea, jumătate dintre companii au înregistrat o scădere a rezultatului net. Mai mult, 1 din 2 firme are un grad de îndatorare peste 80%, în condiţiile în care 62% din totalul datoriilor este reprezentat de datorii curente”, a spus Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface România.

Analiza Coface a fost realizată pe baza datelor financiare a 1.634 de companii din sectorul de distribuţie de medicamente care au depus datele pentru anul 2016, pe baza codului CAEN 4646. Din totalul firmelor active, au fost analizate 269 de companii, care controlează însă 79% din cifra de afaceri consolidată la nivel de sector.

În ceea ce priveşte numărul de depozite farmaceutice aflate în proprietate privată, acesta a scăzut în 2017 faţă de 2012, de la 270 de depozite în urmă cu cinci ani, la 243 de depozite anul trecut, mai arată studiul. Depozitele din proprietate publică au crescut însă, de la o singură locaţie în 2012 la 4 anul trecut.

Domeniul distribuţiei de medicamente din România a fost marcat în ultimii cinci ani de solicitările de intrare în insolvenţă ale câtorva dintre cei mai mari jucători. Rând pe rând, Relad, Montero, ADM Pharm sau Polisano au anunţat insolvenţe şi falimente răsunătoare, care au zguduit piaţa de distribuţie de medicamente. Afacerile cumulate ale pri­mi­lor cinci jucători din piaţa româ­nească de distribuţie de me­dicamente au fost de 12 mi­liarde de lei anul trecut, la acelaşi nivel cu cel din anul precedent, după ce două companii din top cinci au raportat afaceri în uşoară scădere, iar creşterile celorlalte firme din top cinci nu au fost suficiente pentru a trage  piaţa în sus.

Cel mai mare jucător din piaţă este Mediplus, parte din grupul A&D Pharma, din care mai fac parte şi farmaciile Sensiblu, urmat de Farmexpert şi Fildas.​