Primăria Bucureşti şi Veolia (Apa Nova) se pregătesc să redeschidă fântânile de pe Bulevardul Unirii din Bucureşti, unul dintre cele mai complexe sisteme conectate digital din lume

Autor: Răzvan Botea 17.09.2018

Primăria Bucureşti în parteneriat cu Apa Nova se pregătesc să redeschidă joi fântânile Unirea, construie la începutul anilor ’80, care traveresează zona centrală a Bucureştiului, din Piaţa Alba Iulia până în Piaţa Constituţiei, întinzându-se pe o distanţă de aproape 1,4 km şi având o suprafaţă a apei de 16.200 m².

Cele 17 fântâni centrale cunoscute drept Fântânile Unirea vor deveni astfel un ansamblu de fântâni conectate digital. Procesul de retehnologizare înseamnă că fiecare element din fiecare fântână este integrat într-un sistem de monitorizare digital, care permite controlarea independentă a fiecărui jet în parte.

Fântânile urbane din Piaţa Unirii au fost reproiectate în aşa fel încât să ofere o experienţă multimedia tridimensională. Cu noua tehnologie integrată în structura fântânilor (pompe, lumini şi duze dinamice de ultimă generaţie), publicul larg va putea asista la show-uri în care jeturi de apă parabolice şi verticale, iluminate se mişcă pe muzică.

„Vorbim în acest moment despre una dintre cele mai spectaculoase fântâni din Europa, cu jeturi de apă, parabolice şi verticale, care se rotesc în ritmul muzicii, angrenate într-un sistem controlat complet digital, ceea ce vor face din această zonă un punct turistic de maxim interes, pentru bucureşteni şi nu numai. Mai mult decât atât, unul dintre cele mai spectaculoase elemente de care ne putem bucura sunt şi cele patru „ecrane de apă” menite să creeze o platformă multimedia uriaşă pentru proiecţii video şi laser”, a declarat Mihai Savin, director general adjunct, Apa Nova Bucureşti.

Investiţia de renovare şi tehnologizare a fântânilor îi aparţine companiei Apa Nova în baza contractului de concesiune pe care îl are cu Primăria Capitalei

Fântânile Unirea pot oferi spectacole de apă similare show-urilor fântânilor Montjuic, din Barcelona, ori Bellagio, din Las Vegas.